Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Moria 1

Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним II коментира пожара, унищожил най-големия бежански лагер в страната на о-в Лесбос. Той призова Европейския съюз към ефективни действия за опазване на своята източна граница, намеквайки, че бежанският поток се използва от турските власти като инструмент за политически натиск над Гърция. Архиепископът каза:

„Нашата църква винаги е била, е и ще бъде редом с всеки човек, подложен на изпитание, с всеки немощен, преследван, бежанец, без да прави разграничения. С дела, а не с думи. На практика, а не на теория. За облекчаване на човешката болка и заздравяване на раните на всеки, подложен на изпитания. Защото това е нейната мисия. Защото това изисква нейното учение. Защото Христос беше първият бежанец.

Ето защо тя има правото и задължението не само да изрази своята най-дълбока скръб за събитията в лагера „Мория“, но и дълбоката си загриженост за всичко, което крие тази трагична ситуация за нашата национална цялост и за мирния живот в нашата родина.

От няколко месеца се разгръща подъл план за едно недопустимо, неморално и нечовешко използване на отчаяните бежанци и имигранти, като всичко това се отразява на националната ни сигурност и на живота на гъркините и гърците, особено в крайните райони в страната ни, както и в засегнати квартали в градските центрове. Това се случва в момент, когато съседната ни страна увеличава напрежението в Егейско море в нарушение на всяко понятие за международна легитимност с умишлени действия на агресия, като грубо обижда религиозните чувства на цялото християнство и особено на православните.

Вече дойде моментът Европейският съюз да поеме своята отговорност и да допринесе ефективно за опазването и защитата на своите източни граници, винаги с уважение към ценността и достойнството на всяко човешко същество.

Нашата църква, както винаги, е на страната на компетентната и отговорна гръцка държава и предоставя на разположение своите служби и организации за всичко, което се изисква“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/689p9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]