Мобилно меню

4.53125 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (32 Votes)

73803Учебниците по „Основи на духовно-нравствената култура на народите в Русия“ за учениците в седми и осми клас са написани от академичната общност без участието на религиозни лидери, разказаха авторите на пособията в интервю за вестник „НГ-Религия“.

„Беше използван академичен подход, тъй като авторите са специалисти в сферата на религиозната култура, а не са представители на тази култура“, заяви докторът по философски науки Екатерина Елбакян. Според нея за представителите на религиозните традиции е „твърде трудно да бъдат напълно обективни“, но все пак усилията им заслужават уважение.

„Не искам да правя аналогии, а още по-малко да обидя някого, но съм готова да задам риторичен въпрос: а кой трябва да бъде автор на учебника по зоология, например? Обектът на изучаване и изучаващият субект не е задължително да съвпадат“, твърди авторката.

Според нея в учебниците по религия непременно трябва да присъстват „безпристрастност (или поне стремеж към нея), обективност, спокойно излагане на материала без оценъчни твърдения, похвали или осъждане, т. е. не критично, но не и апологетично отношение към изучавания и описван обект“. „В собствен смисъл от научна гледна точка само така може да бъде изучавана религията“.

Новите учебници са продължение на „Основи на религиозните култури и светската етика“ от началния етап на училищното образование.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66y8c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]