Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

2largeЕвропейският съюз разкритикува превръщането на „Света Софѝя“ от музей в джамия, съобщи вестник „Катемерини“.

След първата си среща от месеци 27-те външни министри на държавите от ЕС заявиха, че „осъждат решението на Турция да превърне в джамия такъв емблематичен паметник като Св. Софѝя“, заяви върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

„Това решение неизбежно ще подхрани недоверието, ще насърчи подновяването на разделението между религиозните общности и ще подкопае нашите усилия за диалог и сътрудничество. Призоваваме турските власти незабавно да преразгледат и променят това решение“, каза Борел на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС.

Ръководителят на европейската външна политика е упълномощен да води преговори с Турция за промяна на решението. Той трябва да проучи „възможните мерки, които могат да се вземат, във връзка с тези предизвикателства“.

Според гръцкия външен министър Никос Дендия гръцката позиция е била подкрепена от много страни, между които „Франция, Люксембург, Естония, Словакия, Швеция“, а най-твърда позиция е заела Австрия, която е настоявала дори за преустановяване на предприсъединителните преговори.

Министерството на външните работи на Русия обяви, че „става дума за вътрешни дела на Турция, в които нито ние, нито други трябва да се намесват“. Това заяви Сергей Вершинин, зам.-министър на външните работи на РФ, като по този начин даде да се разбере, че Русия няма да се ангажира на дипломатическо равнище с този проблем. „Едновременно с това обръщаме внимание на значението на този обект от гледна точка на световната култура и цивилизация“. Руските медии съобщават, че днес се е провел и телефонен разговор между Ердоган и Путин. Ердоган и Путин са се договорили да „укрепят двустранните отношения, а също така да продължат да търсят мир, безопасност и стабилност в Близкия Изток“. Според пресцентъра на Кремъл Путин е обърнал внимание на силния обществен отзвук в Русия от превръщането на „Света Софѝя“ в джамия, а Ердоган го е уверил, че достъпът на всички ще бъде гарантиран, както и запазването на християнските културни ценности в храма.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6uy9c 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата