Мобилно меню

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

virgin mary 2Държавният съвет на Турция анулира решението на Кемал Ататюрк от 1934 г., с което „Света Софѝя“ е превърната в музей, и възстанови статута ѝ на джамия. Президентът Ердоган подписа съответното решение, което се очакваше въпреки призивите на различни държави и международни институции да се запази музейният статут на бившия главен християнски храм на Византийската империя.

Повторното отваряне на „Света Софѝя“ за молитви няма да я лиши от нейната идентичност и тя винаги ще принадлежи към световното историческо наследство, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент и известен ислямски учен, цитиран от БГНЕС. Отварянето на „Света Софѝя“ за молитва няма да попречи на хората да я посещават, каза той и допълни: „Турция ще запази християнските икони там, също както нашите предци са запазили всички християнски ценности“.

Това обаче е проблем за извършването на мюсюлмански молитви, смятат консервативните мюсюлмани, за които човешки изображения, а още повече християнски, правят храма неподходящ за мюсюлманския култ. Предстои да се разбере как ще бъде съчетано използването на храма за мюсюлманска молитва и запазването на християнските мозайки, които са разкрити от реставраторите в десетилетията на музейния статут на храма и са световна културна ценност.

Всички основни джамии като Синята джамия, Фатих и Сюлеймание са отворени както за посетители, така и за поклонници, заяви също Ибрахим Калън, като даде за пример емблематичната катедрала „Нотр Дам“ и базиликата „Сакре Кьор“ във Франция – две световноизвестни църкви, които са отворени както за туристи, така и за поклонници.

Тази вечер от 20:30 ч. в гр. Солун се свиква протестен митинг пред средновековната църква „Света Софѝя“ в града срещу спорното решение на турските власти. Подобни протести се очакват и на други места.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ur8w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]