Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

stalex churchВ Москва ще проведат тестове за антитела на коронавирус на всички клирици и монаси. Духовниците ще бъдат изследвани, тъй като на 6 юни предстои да бъдат отворени за богомолци столичните храмове, а епидемията в руската столица все още е в разгара си. Изследването ще се проведе в Централната болница „Св. Алексий“, съобщи синодният отдел за църковна благотворителност и социално служение. Болницата, която е собственост на Московска патриаршия, е получила като дарение скъпа апаратура за изследване на антитела, както и необходимите тестове. Именно нейните специалисти провеждат тестуването на свещенослужителите и монасите в столичните манастири, както и организират лечението на заболелите.

Московските храмове бяха затворени за енориаши от 13 април, като богослуженията в тях се отслужваха в присъствието само на клирици и певец. Църквите отварят отново на 6 юни, като вярващите трябва да носят маски. В Подмосковието, където болните от коронавирус са много, богослуженията все още ще се водят на открито.

Въпреки карантината дори в Московска епархия много манастири и храмове останаха отворени за богомолци. В другите епархии решенията на архиереите също се различаваха.

Специалната комисия към патриаршията, следяща за ситуацията с коронавирусната инфекция, досега е съобщила за няколко десетки починали свещеници и монаси. Първите починали сред столичния клир бяха двама свещенослужители от централния Елоховски храм в Москва прот. Александър Агейкин и протод. Евгений Трофимов. Седем са починалите от коронавирус монаси от Троице-Сергиевата лавра по съобщение на манастира и комисията към МП.

Днес Нижегородска епархия за първи път съобщи за няколко починали монахини от коронавирус в Дивеевския манастир, който също е поставен под карантина. „Не съобщихме досега за тях по етически съображения“, се казва в съобщението.

На 1 юни от усложнения от коронавирусна инфекция почина най-възрастният митрополит на РПЦ - Чебоксарски митр. Варнава (Кедров, роден на 21 април 1931 г.), който стана третият руски йерарх, починал от болестта. На 26 април почина Железногорският митр. Вениамин, а на 4 май в Москва - бившият Астрахански митр. Йона.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6wua9 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата