Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (90 Votes)

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος 696x415Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до предстоятелите на всички поместни църкви във връзка с предизвикателствата в църковния живот, появили се в условията на пандемията от коронавирус. Патриархът призовава предстоятелите да обменят мнения и отговорят съвместно на оспорването от страна на властта в някои държави на св. Евхаристия като централен елемент в църковния живот. В някои страни по време на пандемията беше забранено причастяването на вярващите с обща лъжичка, подобни дискусии се водят също в Гърция и в други православни страни. В писмото на патр. Вартоломей, изпратено на 17 май до предстоятелите, се отправя призив за оформянето на общо, всеправославно становище по този въпрос. Към настоящия момент няма информация за отговорите от страна на поместните православни църкви. Ето и текста на писмото:

„Ваше Блаженство, Христос воскресе!

Преживяхме болезнено обстоятелствата, възникнали в живота на Църквата поради сериозната пандемия от новия коронавирус, като до нас пристигнаха отвсякъде, чрез писма и под формата на въпроси и споделени проблеми, сведения за различното развитие на ситуацията по места.

Ние, движени от дух на солидарност и сътрудничество за защита на здравето на вярващите и общото благо, приехме извършването на свещените последования да става за известно време без присъствието на вярващи в храмовете, като при това нашата първостепенна грижа беше запазването на вярата на нашите отци, която от векове освещава вселената.

Тъй като обаче, едновременно с похвалния интерес и ревностната загриженост за превенция по време на пандемията от COVID-19 от страна на държавните и други власти, се чуха и необичайни мнения за начина на пристъпване към светите Тайни, за нас не е възможно да останем безмълвни и безучастни в тази пораждаща неясноти ситуация, без да реагираме на тези процеси и съответните разпоредби и забрани на държавата.

Ние се подчинихме на съветите на здравните и държавни власти и, разбира се, ще се подчиняваме, но до онзи момент, когато не бъде засегната същността и център на нашата вяра. Отстъпчивостта на Църквата стига до Кръста, но тя отказва да слезе от него заради послушание към началствата и властите на този свят, когато бива оспорвано Тайнството на тайнствата в нейния живот – светата Евхаристия.

На всички е известно, че в църковния живот автентичен тълкувател на евангелските и апостолските съвети и поучения, както и на духа и буквата на божествените и свещени канони, е Св. Предание, неразривно свързано с всекидневната църковна практика и кенотичен опит. Прибягвайки към тази осветена практика на Църквата, виждаме и неоспоримо установяваме, че тя (Църквата) живее в света чрез светата Евхаристия и в светата Евхаристия, или, с други думи, светата Евхаристия е откровението и преживяването на богочовешкото тайнство на Църквата.

Самият Господ, „невидимо присъстващ с нас“, „Който е принасящ и принасян, и раздаван“, в светата Евхаристията ни дава Своите пречисто Тяло и честна̀ Кръв, превръщайки ни в „пълнота на небесното царство“.

В този дух и с тези мисли ние се обръщаме към Ваше многообично нам Блаженство, заявявайки убедено, че ни най-малко не възнамеряваме да отстъпим от онова, което всички ние сме наследили от блажените наши отци. Изправени обаче пред така създалите се обстоятелства, ние искаме да се вслушаме във Вашето братско мнение и Вашите мисли, така че заедно да дадем пастирски отговор на споровете относно утвърдения начин за предаване на божественото Причастие.

Накрая ние прегръщаме с любов в Христос и свято целувание Ваше почитаемо Блаженство, оставайки Ваш обичащ брат, съслужител и съпричастник в едната и обща Чаша, пиейки от която, няма да ожаднеем вовеки. Амин!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6wwr3 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата