Мобилно меню

4.7116279069767 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (645 Votes)

andrey kuraev bigС указ на Руския патриарх Кирил протодякон Андрей Кураев се поставя под запрещение за свещенослужение (аргос), докато за това се произнесе епархийският църковен съд. Основание за това е „публичното оскърбление на паметта“ на починалия от коронавирус предстоятел на Елоховската катедрала в Москва протойерей Александър Агейкин. Публичното оскърбление е предизвикало „възмущението на архиереи, клирици и миряни на Руската православна църква“. За решението са допринесли и „предишни Ваши деяния, за които постъпваха жалби до мене“, пише в указа си патриархът.

Запрещението на протод. Андрей предизвика реакции в интернет. Сергей Чапнин коментира в профила си във фейсбук: „Тъй като патриархът никъде не се появява, възниква подозрението, че някой си разчиства сметките с о. Андрей от името на патриарха. От каноническа гледна точка запрещението е много голямо наказание. Адекватното решение щеше да бъде да започне разследване, да се проведе следствие, да извикат о. Андрей на съд и църковният съд трябваше да вземе решение.

Предварителното запрещение е разчистване на сметки. И е много жалко, че патриархът (или някой от негово име) използва за това смъртта на о. Александър Агейкин. Този указ е много по-силен удар по патриарха, отколкото по о. Андрей“.

Андрей Десницки пък прави сравнение между наказанията, дадени на двама клирици на РПЦ:

„Някой си Сергий от Урал (Романов) анатемосвал от амвона правителството на Руската федерация и епископата на РПЦ в пълен състав и предложил всички да ги изселят в Биробиджан (град и административен център на Еврейската автономна област, разположен близо до китайската граница, бел. прев.). Църковното наказание за него е много меко: забранили му да проповядва.

Някой си о. Андрей от Москва (Кураев) се изказал неуважително в своя блог относно един покоен свещеник. Него го наказаха по-строго: забраниха му да свещенодейства“.

Протодякон д-р Андрей Кураев, известен с високата си ерудиция (той е завършил философия и богословие, доктор е по философия и по богословие), цветист, понякога прям до грубост език, ежедневно коментира на своя блог събития от РПЦ и православния свят. Преди няколко години той беше освободен от поста си на професор в Московската духовна академия (МДА). Това стана първо с решение на академичния съвет в самия край на 2013 г. И тогава като основание бяха посочени неговите коментари в социалните мрежи, а като допълнително основание – избирането на Кураев за професор в друг московски ВУЗ. В началото на септември 2014 г. последва и патриаршески указ за уволнението му от МДА.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/69f38 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]