Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

206Само 9% от православните в Русия ще спазват Рождественския пост, което са 9 милиона души, като по-голямата част от тях са в големите градове. 64% от православните няма да постят, показа социологическото проучване на ВЦИОМ (Общоруски център за изследване на общественото мнение), публикувано от „Интерфакс“. То беше проведено в навечерието на започналия на 28 ноември рождественски пост в Руската православна църква, който ще завърши на 6 януари.

Като православни в страната се определят 67%, което е около 96 милиона души. От тях редовно (минимум веднъж в месеца) на църква ходят 13%, а 17% не ходят никога. Сред последните е по-голям делът на мъжете и жителите на селата. 70% от православните посещават храма „от време на време“. Жените, ходещи в храма редовно, са повече от мъжете – съответно 15% и 10%.

По отношение на постите само 2% от православните заявяват, че спазват строго всички църковни пости. 15% спазват само Великия пост, 14% спазват „повечето“, а 69% от православните не постят никога.

За Рождественския пост са чували 85% от определилите се като православни, но само 7% са успели да назоват датата на неговото начало.

Според проучването в Русия има и 5% мюсюлмани, 1% будисти, 12% атеисти.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhh4p 

Разпространяване на статията: