Мобилно меню

4.8125 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (64 Votes)

photo 2019 11 07 18 05 49На 30 октомври генералният консул на Китай в Истанбул Цуй Въй проведе своята първа официална среща с Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей. Срещата е била по инициатива на китайския генерален консул. Това е първо посещение на китайски дипломат в седалището на Вселенската патриаршия.

В официалното съобщение се казва, че китайският генерален консул е разказал на патриарха за религиозната ситуация в Китай и за усилията на Китайската народна република да хармонизира религиозните отношения. От своя страна патр. Вартоломей е заявил, че високо цени защитата на свободата на вероизповедание на гражданите от страна на Китай, като го е запознал с дейността на митрополията на Хонг Конг към Вселенската патриаршия. Генералният консул е поканил патр. Вартоломей да осъществи първо официално посещение в Китай, на което патриархът е отговорил положително.

На територията на Китай от 1956 г. действа Китайска автономна православна църква към Московска патриаршия, която разполага с 14 храма, но тя не е официално регистрирана. На практика функционират само четири легални енории, обслужвани от двама свещеници. Освен това руски свещеници служат на територията на дипломатическите представителства на Русия в Пекин и Шанхай, но тези енории са част от Китайската автономна църква. През 2013 г. патр. Кирил беше на официално посещение в Китай.

През 1996 г. Вселенска патриаршия създаде митрополията на Хонг Конг и назначи там митр. Никита (Луляс, сега Тиатирски архиепископ – за Великобритания). Тази митрополия също няма официална регистрация, но поддържа добри отношения с властите. Московска патриаршия протестира официално срещу ръкоположението на епископ на Вселенската патриаршия за Хонг Конг и определи това като „нахлуване в територията на автономната Китайска православна църква“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh8rp 

Разпространяване на статията: