Мобилно меню

4.6727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (55 Votes)

2019 11 02 2109Поклонническата служба на Московска патриаршия публикува списък с шест гръцки епархии, които за руските поклонници са „нежелателни за посещаване“. Шесте епархии, първата от които е Атинската, са посочени заедно с ръководещите ги митрополити. Решението е наказателен отговор на т. нар. мирно писмо на Атинския архиепископ Йероним от 21 октомври т. г. до Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква в Украйна, в което той го уведомява, че е включен в диптисите на Гръцката църква. Това предизвика остра реакция, засега неофициална, в руските църковни среди. Св. Синод на РПЦ още не се е произнесъл как ще реагира на признанието от страна на Гръцката църква – първоначалните намерения да се прекрати евхаристийното общение с някои гръцки митрополии, а с други не, е богословски неоправдано и това вероятно е причината досега да няма официална руска реакция.

Затова единствената институционална реакция до този момент е на по-ниско равнище – от страна на Поклонническата служба на Московска патриаршия. В съобщението на службата се казва: „В отговор на постъпващите въпроси Поклонническият център на Московска патриаршия разяснява, че в настоящия момент, въз основа на изявлението на Св. Синод на РПЦ от 17 октомври 2019 г., не се благославя посещението на поклонници в следните епархии на Гръцката православна църква: на Атина, на Лангада, на Верия, на Арта, на Трикала и на Димитриада (Волос, б. р.)“.

Изборът на епархиите в списъка е въз основа на медийните изяви на съответните митрополити, които нееднократно са изразявали подкрепата си за автокефалната Православна църква в Украйна. Всъщност цитираното решение на руския синод (взето преди изпращането на мирното писмо на архиеп. Йероним) предвиждаше да се ограничат поклонническите пътувания до „всички митрополии, които подкрепят решението на Гръцката йерархия“. На практика обаче това са почти всички гръцки митрополии (с общ брой 81), тъй като по време на заседанието на Гръцката йерархия своите резерви към това решение заявиха само седем митрополити.

Междувременно вчера Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) заяви, че РПЦ няма да споменава в диптиха Атинския архиеп. Йероним и Московският и на цяла Русия патриарх няма да съслужи с него, но същевременно Московска патриаршия няма да прекъсне евхаристийното си общение с Гръцката църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh89a 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]