Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

affiche 2019 Българската православна църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж организира за десета поредна година изложба на съвременни православни икони под надслов „Иконата, традиция и съвремие“. Експозицията е съвместно дело с Българския културен институт и е под патронажа на Ангел Чолаков, посланик на Република България във Франция и Монако, има и благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Това събитие ознаменува десет години плодотворно сътрудничество с единствената катедра „Църковни изкуства“ в България към Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, с която по различен начин са свързани имената на участниците.

Юбилейната изложба ще представи икони, стенописи и миниатюрна резба, рисунки, пластични композиции с християнска тематика и резби на преподаватели по църковни изкуства и на техни възпитаници от България и Румъния, както и част от наградените творби на провеждащото се в момента Шесто международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Откриването ще се състои на 21 ноември, празника Въведение Богородично, който БПЦ чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж. То ще започне в 18:00 ч. в Българския културен институт (28, „rue de la Boétie“, 75008 Paris). В откриването ще вземе участие и хорът на Българската църковна община във френската столица. Събитието ще започне с две научни презентации: на доц. д-р Миглена Прашкова и доц. д-р. Михай Коман от Румъния.

01 219x300Доц. д-р Миглена Прашкова, водещо име в българската иконография и реставрация, ще представи филм за разкритите от нейния екип средновековни стенописи от 11-12 в. в църквата „Св. архангел Михаил“ в гр. Рила (открити преди десетилетия от нейния баща, покойния проф. Любен Прашков, б. р.). Повече от 15 години паметникът е затворен за посещение в очакване на възстановителните работи. През 2018 г. е реализирана част от проекта за реставрация на храма, което позволява да бъдат експонирани неизвестните до този момент стенописи от 11-12 в., както и вторият живописен слой, който се датира от времето на Възраждането в България.

Mihai Koman 2Доц. д-р. Михай Коман ще представи „Съвременни църковни стенописи във фреско техника в Румъния – културно наследство от античността, съхранено до днес“. Вълнуващ разказ за живата традиция на православното изкуство, пазена до днес в православните храмове в Румъния от един от най-виртуозните представители на новото поколение румънски зографи. Тази древна техника („a fresco“ или „на прясно“) изисква изключително майсторство на иконографите, които рисуват върху прясно измазани стени с цел запечатването на стенописите с мазилката и тяхното дълготрайното съхранение.

07 св. Григории и св. ВасилииИзложбата, организирана в началото на Рождественския пост, цели да насочи мислите на зрителите към чудото на боговъплъщението, въдворяващо иконографията в историята. Възможно ли е Невидимият да стане видим и Царят на всичко да се роди не във величествен палат с безброй светлини, а в тъмна и студена пещера? Възможно ли е същият този Цар, безсмъртен и всемогъщ, да умре на Кръста, за да ни спаси? Църквата отговаря положително и изразява неизразимото благодарение на онези богослови и иконографи, които отразяват своята среща с Вечността по време на своя живот, в своето време.

12a св. арх. ГавриилВ юбилейната изложба са включени творби на доц. д-р Миглена Прашкова, проф. д-р Симеон Захариев, доц. д-р Михай Коман, доц. д-р Ваня Сапунджиева, доц. д-р Мариета Конова, Марио Конов, Цветелина Максимова, Десислава Гетова, Зорница Иванова, Лилия Николова, Йордан Йорданов, Ивайло Цветков, Елена Карагеоргиева и не на последно място – на уникалния миниатюрист, вече покойник, Кирил Томанов, носител на отличие от Кралското дружество на миниатюристите в Лондон.

Изложбата ще продължи до 30 декември 2019 г.

Повече за събитието на страницата на Българската църковна община в Париж – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh89p 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]