Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

koimisi.theotokou.lagada 4Новоизбраният митрополит на автокефалната църква в Украйна Олвийски епископ Епифаний (Димитриу), който е бивш гръцки клирик, проведе поклонническо пътуване с група украински клирици и вярващи на Света гора и в Гърция. Еп. Епифаний беше избран неотдавна от Св. Синод на Православната църква в Украйна за обгрижване на гръко-говорящите християни в Украйна, като преди това беше отпуснат от гръцката митрополия на Димитриада. Това беше първата епископска хиротония след образуването на автокефалната ПЦУ.

Поклонническото пътуване на еп. Епифаний привлече общественото внимание заради евхаристийното съслужение на украинските клирици с йерарси и духовници на Гръцката църква. Групата посети християнски светини в митрополията в Лангада, където митр. Епифаний оглави богослужението за Успение Богородично в едноименния храм в Лангада.

koimisi.theotokou.lagada 6

Преди това украинските клирици бяха на Света гора, където на 9 август взеха участие в празничното богослужение за деня на св. Пантелеймон в манастира „Ксенофонт“, като там песнопенията бяха изпълнени на гръцки и на украински език.

Това е поредното съслужение между клирици на Православната църква в Украйна и определени клирици на Гръцката църква, въпреки че последната все още не се е произнесла с официална позиция по украинския въпрос. 

Трябва да припомним, че митр. Йоан (Тасяс)на Лангада (градче на 16 км северно от Солун, с българско име Лъгадина) неотдавна беше в Украйна и там създаде прецедент, където служи заедно с Киевския митр. Епифаний на ПЦУ, но според собственото му обяснение това направил "в лично качество".

koimisi.theotokou.lagada 23 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4yxh 

Разпространяване на статията: