Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

kalabriton ambrosiosКалаврийският митрополит Амвросий от Гръцката православна църква заяви пред богомолците след неделната служба, че се оттегля от митрополитското си служение. Той заяви, че утре ще депозира писмената си оставка пред Св. Синод. Митрополитът иска да посочи и своя заместник, макар че гръцкият църковен устав не предвижда такава възможност. Очаква се той да предложи за наследник на катедрата първия зам. секретар на Св. Синод архим. Йероним (Кармас).

След богослужението митр. Амвросий каза: „Днес е последната ми литургия като ваш йерарх. Тя е моята прощална литургия като митрополит, защото днес подписах, а утре ще депозирам в синода своята оставка. 41 години съм с вас, наситих себе си с Божията благодат. Признавам, че съм направил грешки и прося вашето извинение за това, с което съм ви притеснил или онеправдал. Молете се занапред Господ да ми даде това, за което се молим на св. Литургия – мирен и непосрамен завършек на моя живот“.

Калаврийският митр. Амвросий е един от най-ексцентричните и със силно медийно присъствие гръцки митрополити. Негови изказвания в социалните мрежи през годините са пораждали шумни дебати в гръцкото общество. Нерядко те са водили и до полемика между гръцките митрополити. Митр. Амвросий е роден през 1938 г. Той неведнъж е заявявал, че ще подаде оставка след навършване на 80 години. Това е четвъртата му поред оставка, депозирана пред Св. Синод. Досега обаче тя не беше приемана. През 2017 г. той заяви: „Когато човек остарява, започват проблемите... Поради възрастта си няма да съм в състояние да изпълнявам на 100% задълженията си, което ще има за последица вреда за Църквата. Затова смятам, че като се оттегля, на мое място ще дойде някой друг, който ще притежава необходимите качества, както и физическите сили да работи и служи на нашия Господ Иисус Христос“.

Сега обаче се очаква неговата оставка да бъде приета.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4yxd 

Разпространяване на статията: