Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

95Предстоятелите на Йерусалимска патриаршия и на Атинска архиепископия си размениха писма, основна тема в които беше здравословното състояние на бившия Йерусалимски патриарх Ириней и неговото желание да напусне Йерусалим и да се премести в Гърция (тук). И на двете писма беше дадена публичност.

Йерусалимският патриарх Теофил критикува в писмото си изявената готовност на Атинския архиепископ Йероним да осигури гостоприемство на бившия Йерусалимски патриарх в старческия дом на Атинска архиепископия, без преди това да установи контакт с Йерусалимска патриаршия, „за да разбере действителното състояние на нещата и да се избягват нежелани публични изявления“. В писмото си патр. Теофил пише: „Заради единството на нашата църква и в дух на любов молим Ваше Блаженство да се обръща към нас относно здравословното състояние на нашия обичан брат, за да получи истинска и сигурна информация“.

От своя страна архиеп. Йероним се извини на Йерусалимския патриарх, като каза, че грешката му е била неволна. Остава обаче готовността му да приеме бившия Йерусалимски патриарх в Атина. И по-конкретно той пише: „За съжаление сред хаоса от проблеми, които ни обграждат, убягна от мисълта ни идеята да поискаме Вашето разрешение за гореспоменатата цел. Затова просим прошка от Ваша страна и молим за Вашето разбиране. След всичко това, по същността си остава неотслабващ нашият интерес към здравето на почитания Ваш предшественик, затова и настояваме на своето желание да направим всичко, каквото изискват настоящите нужди“.

Междувременно преди седмица Атинският архиепископ се срещна със зам.-министъра на външните работи Андонис Диаматарис, за да разбере докъде е стигнала подготовката за издаване на необходимите документи за връщането на б. патр. Ириней в Гърция. Тогава зам.-министърът го увери, че са изпратили необходимите дипломатически документи и се надяват това да стане бързо. 

Преди дни обаче гръцкото Външно министерство излезе с изявление, че „служители на гръцкото консулство са посетили два пъти в болницата бившия патиарх, на 8 и на 10 август, проявявайки силен интерес към неговото здравословно състояние, но и желание да се задвижи процедурата по издаване на нови документи за пътуване след молба, депозирана от сестра му. Бившият патриарх е бил категоричен, в присъствието на свидетели, че не желае да пътува и предпочита да остане в Йерусалим, като същевременно отказа да подпише документите за издаване на нов паспорт“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4yxu 

Разпространяване на статията: