Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

IMG 0197На 5 и 6 август православните в Калабрия и поклонници от Православния изток за поредна година празнуваха заедно празника Преображение Господне.

С благословението на Негово Преосвещенство еп. Силуан, отговорен за православния диоцез на Румънската православна църква в Италия, в навечерието на празника в монашеската долина „Стиларо“ в пещерната катедрала „Св. Мария Египетска“ (известна като пещерата на Монте Стела), бяха отслужени всенощно бдение и Златоустова света литургия.

Богослужението оглави архим. Юстин, игумен на древния манастир „Сан Джовани Терестис“ в Бивонджи-Стило, в съслужение с клирици от Румънска, Българска и Руска православна църква. В богослужението участваха монаси, монахини и поклонници, дошли специално за големия Господски празник.

IMG 0187Песнопенията бяха изпълнени от студентите по богословие от университета в гр. Алба Юлия в Румъния и певци от Националния оперен театър в Киев (Украйна) с главен диригент Богдан Плиш.

От страна на БПЦ в богослужението участваха йером. Константин, игумен на манастира „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав, свещ. Йоан (Ивайло) Стефанов, председател на църковното настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец“ от столичния квартал Сеславци и доц. д-р дякон Иван Иванов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Молитвено участие взеха студенти от магистърските програми „Литуригия и музика“, „Вяра и живот“, „Извори и традиция на богословието“ и „Църква и медии“ при БФ на СУ, които се обучават в езиков курс, провеждан за 19-а година в Южна Италия.

Курсът по италиански език и култура за православни студенти започна на 5 август. Обучението се организира от университета „Данте Алигиери“ в Реджо Калабрия съвместно с асоциацията „Православни в Калабрия“. Участниците в езиковите курсове са православни студенти от различни държави – България, Румъния, Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Сирия и Македония.

За съжаление тази година напрежението между православните общности по света вследствие на ограниченията за съвместно евхаристийно общение се отрази дори на православните в Южна Италия, Калабрия и Сицилия. Християни от Калабрия и Сицилия споделиха своите опасения от възникване на разкол в Църквата, съпоставим с този, който в продължение на хиляда години разделя Православната от Римокатолическата църква. „По тази причина православните вярващи днес все повече се молят на нашия Господ и Спасител Иисус Христос за възстановяване на междуцърковния мир“, споделиха участници в празничното богослужение за Преображение Господне.

 IMG 0193


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4rdu 

Разпространяване на статията: