Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

content 001 skit valaa8На своето последно заседание на 9 юли т. г. Св. Синод на Московската патриаршия прие неочаквано решение, а именно „да реорганизира“ Сретенската духовна семинария и Московската духовна академия. Ректорът на Московската духовна академия Верейски епископ Амвросий беше назначен за и. д. ректор на Сретенската семинария. Студентите бакалаври от Сретенското училище ще бъдат преместени в Сергиев Посад (Московска област), където от своето основаване през 19 век досега се помещаваше Московската духовна академия, а студентите магистри и докторантите от Московската духовна академия ще бъдат преместени в базата на Сретенската богословска школа в Москва.

Според мнозина запознати с църковните проблеми в Москва решението на практика означава ликвидиране на Сретенската семинария, която беше основана точно преди 20 години от митр. Тихон (Шевкунов) като школа за висше богословско образование, разположена на територията на Сретенския манастир в руската столица. През тези години школата се разрасна, стана най-авторитетното висше богословско учебно заведение в страната (след Духовната академия в Санкт-Петербург), а ректорът еп. Тихон (Шевкунов) привлече много спонсори, които реновираха и модернизираха нейната база. Преди две години тя получи и държавна акредитация за обучение на бакалаври и магистри-теолози. Нейните випускници се смятат за „кадри на митр. Тихон (Шевкунов)“, когото руските медии сочат като кандидат за патриаршеския престол в РПЦ.

Според решението на Московската духовна академия се предава и новият храм в Сретенския манастир „Св. Новомъченици“, построен през 2014-2017 г., отново под ръководството на митр. Тихон (Шевкунов).

И. д. ректорът на Сретенската семинария еп. Амвросий заяви в интервю, че смята промяната за правилна, тъй като Московската духовна академия е редно да се намира в Москва, а не извън нея, макар и да е била основана в Троице-Сергиевия манастир. Той заяви, че в Сергиев Посад е трудно да бъдат привличани качествени преподаватели, което се отразява на обучението на студентите, които са бъдещи клирици на МП. Еп. Амвросий заяви, че преместването на Московската духовна академия в базата на Сретенската семинария в Москва ще превърне академията във водещо учебно заведение в целия свят, а не само в Русия. Той обеща на Сретенската семинария повишаване на статута до „академия“, „тъй като това съответства на нейното образователно равнище“. Новият и. д. ректор не е съгласен, че промените означават ликвидация на Сретенската семинария: „Всичко, създадено през изминалите години с трудовете на владика Тихон, на братята в Сретенския манастир, на семинарията и благодетелите ѝ, е велик дар на Бога и Неговата св. Църква. За това – нисък поклон и благодарност към създателите на Сретенското чудо“.

От своя страна преподаватели и студенти на Сретенската духовна семинария адресираха петиция до Московския патриарх Кирил и президента на страната Владимир Путин, в която се казва:

„През тази година бяха планирани мащабни чествания за 20-та годишнина от възраждането на Сретенската духовна семинария, а в навечерието на юбилея ние със скръб разбираме, че на практика семинарията се закрива – с волунтаристки методи, без обсъждане, при нарушаване на основите и принципите на академичната свобода и автономия. Ние с болка наблюдаваме трагичния процес на „оптимизация“, който нивелира всички плодове на общите трудове и фактически представлява ликвидиране на семинарията. Ние знаем, че в резултат от всичко това много преподаватели ще се окажат изключени от учебния процес на духовното училище, много благотворители ще се откажат от по-нататъшна подкрепа, много студенти и потенциални абитуриенти ще се откажат от получаването на духовно образование. Опасяваме се, че демонстрацията на липса на съборност, проявена спрямо Сретенската семинария, ще навреди на образа и репутацията на Църквата. Ние молим да се запази самобитността на Сретенската духовна семинария и да се разгледа възможността за избор на друго място за Московската духовна академия в Москва“.

На снимката: Сградата на Сретенската семинария, която занапред ще се ползва от Московската духовна академия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4qap 

Разпространяване на статията: