Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

relig 1121Грузинската патриаршия заяви, че изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че Абхазия и Южна Осетия „не са били част от Грузия“, представлява изопачаване на историческите факти. Църквата е готова да подкрепи провеждането на поредица конференции и научни прояви, посветени на този въпрос, за да не се допускат подобни манипулации.

„Изявлението на президента на Руската федерация В. Путин от 9 юли за скорошната история на Абхазия и т. нар. Южна Осетия е интерпретация, която предизвика крайно негативна реакция в нашия народ. Подобно изопачаване на историческите факти допринася за разпалване на съществуващия конфликт“, се казва в изявлението на Грузинската патриаршия от 15 юли.

Позицията на Путин е „предизвикателство към грузинската държава, грузинските учени и всеки от нас“, се казва още в изявлението.

„Смятаме, че споменатото изявление трябва да стане своеобразно предизвикателство за грузинската държава, наука и всеки от нас – ние трябва бързо да реагираме. Нужно е да се проведат необходимите научни изследвания и материали, посветени на историята на страната и отделните ѝ периоди, които да се изложат на популярен език, а след това те трябва да се преведат на английски, руски и други чужди езици. Всеки може да вземе участие в този процес. Между всички ангажирани трябва да се проведат дискусии по тези проблеми. Патриаршията в Грузия е готова да подкрепи всестранно организирането на конференции и срещи за обсъждане на историческите въпроси“, се казва в изявлението.

Повод за реакцията на Грузинската патриаршия е изказване на Путин в Екатеринбург от 9 юли, който критикува „антируските настроения в Грузия, раздухвани от хора, които нищо не знаят, а ако знаят – го игнорират“. Той „напомни“, че Осетия е влязла в състава на Руската империя в края на 18 в. като самостоятелна държава, а Абхазия е влязла в Руската империя като княжество. „По-късно се случват събития в рамките на единната държава: южната част на Осетия влиза в Тбилиска губерния, тогава не е имало никаква Грузия. Когато след Първата световна война се разпада Руската империя, Грузия прави опит да погълне Абхазия и с помощта на немските войски през 1918 г. Абхазия е окупирана“. Путин добави, че окупаторите се държали много жестоко. „Още по-твърдо действа грузинската армия в Осетия през 1919-1920 г.“. Според Путин „по времето на Съветския съюз е планувано образуването на Абхазка социалистическа република, в чийто състав влиза днешна Грузия“. Това се „променило по времето на Сталин“ – Абхазия влязла в състава на Грузинската съветска социалистическа република.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4hq6 

Разпространяване на статията: