Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

1024px CyberGothsСв. Синод на Руската православна църква, който заседава сега във Владимирския скит на Валаамския манастир, е утвърдил документ с препоръки към свещениците за работа с младежите, принадлежащи към различни субкултури.

В обширния документ се посочва, че целта на работата с представителите на субкултурите трябва да се ръководи от желанието да се разкрие на младите хора пълнотата на живота в Църквата с Христос, а не от стремежа те да бъдат променени и изведени от кръга на субкултурите (освен деструктивните).

В насоките се посочва, че практически всички субкултури така или иначе са свързани със следването на определени авторитети или измислени образи, т. е. в крайна сметка са кумири, което противоречи на една от най-важните Божи заповеди, се казва в документа.

Авторите посочват основните течения в съвременната руска младежка субкултура: 1. почитателите на природосъобразния начин на живот (вегани, вегетарианци, последователи на правилното хранене, занимаващите се със спорт); 2. почитателите на умереното потребление (еколози, активисти на рециклирането и на алтернативи на консуматорските практики и т. н.); 3. почитатели на екстремните спортове и улични танци; 4. участници в доброволчески инициативи (доброволци в грижата за бедни, слаби, възрастни и самотни хора и т. н.).

Авторите на препоръките смятат, че е важно зад особения външен вид или поведение да бъде забелязана личността на младия човек. На свещениците се предлага внимателно да изслушват младите хора и техните възгледи, да намират теми за общуване, които ще представляват интерес за тях, да не се акцентира върху разликите в мирогледа и разбирането на  жизнените ценности. Описани са подробно правилата за общуване с представителите на субкултурите. Свещениците следва да се отнасят с уважение към тях, да приемат избора им, да проявяват искреност и естественост в общуването, такт и зачитане на достойнството на младите хора.

Дадени са препоръки как да се подходи, в случай че родителите на младежите се обърнат към Църквата за помощ относно участието на децата им в дадена субкултурна среда. Подчертава се, че е необходимо свещениците да се стараят да поддържат добри отношения между младежите и техните родители.

Целият текст с препоръки – тук


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4hu6 

Разпространяване на статията: