Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

sekelag 600x298Израелски археолози са открили руините на селище, което се споменава в Библията (в книгите Иисус Навин и 1 и 2 Царства). Учените предполагат, че са намерили филистимския град Секелаг, където Давид намира убежище, когато е преследван от цар Саул. За това съобщава „РИА Новости“, позовавайки се на изявление на учените.

В южната част на Израел, в Хирбет ар-Раи, археолозите са открили останки от селище на филистимците. Върху тях има по-късни постройки и артефакти от времето на управлението на цар Давид със следи от опустошение.

Учените отбелязват, че в търсене на Секелаг са били разгледани 12 различни версии, но само на това място са открити данни, които им дават основания да предполагат, че това е търсеният град: признаци на сменящи се филистимски селища и поселения от времето на цар Давид.

Във филистимския слой от 12-11 в. пр. Хр. учените са намерили основите на масивни каменни постройки, оръдия на труда, съдове и маслени лампи. Над този слой е открито селскостопанско поселение от началото на 10 в. пр. Хр. Изследователите предполагат, че краят му е настъпил вследствие от силен пожар, който е унищожил постройките. В различни помещения са били открити стотици цели керамични съдове.

Разкопките се провеждат от археолози от Еврейския университет в Йерусалим, университета „Маккуори“ от Сидни, Австралия, и Управлението на старините на Израел.

Секелаг се споменава в старозаветните библейски текстове. Филистимският цар Анхус предоставя този град на Давид, когато той се спасява от преследването на цар Саул. Оттук Давид отива в Хеврон, където е помазан за цар. В Библията е описано нападение на амаликитците на гр. Секелаг, който е бил завзет и опожарен, а жителите му взети в плен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4hxc 

Разпространяване на статията: