Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

P.MhtropolhKEPauleiaLeit.2019На 29 юни, в деня на св. първоапостоли Петър и Павел, във Верия се събраха архиереи от всички поместни православни църкви, за да отслужат заедно св. Литургия. Представител на Българската патриаршия на тържествата беше Русенският митрополит Наум.

Общоправославната св. Литургия беше оглавена от Лаодикийски митр. Теодорит от Вселенска патриаршия, като с него съслужиха еп. Продром на Южен Мадагаскар (Александрийска патриаршия), Сафитски еп. Димитрий (Антиохийска патриаршия), Нишки еп. Арсений (Сръбска патриаршия), Тулченски еп. Висарион (Румънска патриаршия), Русенски митр. Наум (Българска патриаршия), Зукдидски митр. Герасим (Грузинска патриаршия), Лимасолски митр. Атанасий (Кипърска архиепископия), Месинийски митр. Хризостом (Гръцка църква), Супрасълски еп. Андрей (Полска църква) и домакинът – Верейски митр. Пантелеймон.

Представител на Московска патриаршия беше Шахтински и Милеровски еп. Симон, който участва само във вечерното богослужение, но не и в празничната Литургия, на която присъства без да служи.

На тържествата в навечерието на празника присъства и Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), председател на външния отдел на РПЦ, който също не служи с останалите архиереи поради прекъсването на евхаристийното общение, което РПЦ-МП обяви едностранно спрямо Константинополската патриаршия. Митр. Иларион е в Гърция е на "поклонническо пътуване" по покана на Коринтския митр. Дионисий и с благословението на Московския патр. Кирил. Той напусна Верия още преди вечерното богослужение.

В богослужението не участва и представителят на Йерусалимската патриаршия, Лидийски еп. Димитрий, тъй като въпреки заявеното добро намерение на предстоятелите на Йерусалимска и Антиохийска патриаршия по време на неотдавнашната им среща в Кипър евхаристийното общение между двете древни църкви все още не е възстановено.

Всяка година през месец юни митрополията във Верия организира поредица от събития, обединени под името „Павлия“ (т. е. „Павлови тържества“), чиято кулминация е общоправославната Литургия на 29 юни.

Св. ап. Павел посещава два пъти Верия – през 51 г. и в началото на 57 г. по време на своите мисионерски пътувания в Гърция. Той е посрещнат топло в града, а проповедта му сред местните жители и еврейската община в града веднага дава плод. На мястото, където е проповядвал апостолът на езичниците, е изграден „амвонът на ап. Павел“, украсен с мозайки и стенописи.

64 n

32 n

65546632 1964273193674217 2843683875152986112 n

608 o

164 n


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u44ay 

Разпространяване на статията: