Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

8992 nВселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до президента на Черна гора Мило Джуканович, в което изразява безпокойството си относно желанието на светската власт да отнеме имуществото на Черногорската митрополия на Сръбската патриаршия като част от мерките на нов закон за религиозната свобода. В писмото се казва:

„Наскоро Вселенската патриаршия научи с безпокойство, че сте изразили подкрепата си за създаване на Православна църква в Черна гора и че правителството във Вашата страна е одобрило законопроект за религиозната свобода, който предвижда национализиране на всички православни църкви, създадени преди 1918 г., и на тяхното църковно имущество“, се казва в писмото.

„Това означава, че Вашата страна ще отчужди църквите и имуществото, което принадлежи на митрополията на Черна гора и на другите три епархии на Православната църква на Сърбия“.

Патр. Вартоломей заявява, че Вселенската патриаршия, както и всички останали църкви, признават за каноничен митрополит в страната Черногорския митр. Амфилохий (Радович).

„Известяваме Ви по ясен начин, че Вселенската патриаршия заедно с всички останали православни църкви признава Високопреосвещения митрополит на Черна гора Амфилохий, йерарх на Църквата в Сърбия, като единствен притежаващ канонична православна юрисдикция в Черна гора“, подчертава патриархът.

Относно т. нар. Църква на Черна гора патр. Вартоломей подчертава, че „Църквата на Черна гора никога не е била автокефална, а днешната, наричаща себе си „Православна църква на Черна гора“, водена от Мираш Дедеич, не е част от Православната църква“.

„Дедеич не е епископ на Православната църква, а човек, който е отлъчен от Вселенската патриаршия. Единственият каноничен йерарх е нашият брат, митрополит Амфилохий, който принадлежи към Патриаршията на Сърбия, която е призната на всеправославно равнище“, допълва патр. Вартоломей.

„Изпращаме Ви настоящето писмо, защото не искаме обичният ни народ на Черна гора да стигне до състояние на църковна изолация и пълно откъсване от общението с православните църкви до степен никоя църква да не признава или подкрепя антиканоничното образувание на Дедеич“.

„Напомнямаве Ви, че Ви изпратихме отново писмо през 2000 г., в което се казва: „Убедени сме, че разбирате опасността за духовното единство на народа в Черна гора, което произтича от движението на Дедеич, като се надявахме да се разграничите от него заради единството на народа“.

В заключение патр. Вартоломей казва: „Моля Ви горещо да не приемате казаното като намеса във вътрешните въпроси на Вашата страна, но като едно желание от страна на майката-църква на Константинопол да се помогне на благочестивите християни във Вашата страна в този критичен исторически момент“.

VP Jukan list


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4dr8 

Разпространяване на статията: