Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

65929523 1174630759388265 7793449687394025472 oПо Божие благоволение православните българи в Люксембург и околностите отпразнуваха за първи път Петровден на роден език. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний св. Литургия във Великото херцогство отслужи прот. Добромир Димитров (обгрижващ духовно българската православна църковна мисия в гр. Рочестър, Обединеното Кралство). С апостолско вдъхновение той пристигна в Люксембург след дълго пътуване в нощта преди празника, за да зарадва енориашите на църковната ни община с възможността да прославят Бога и светите върховни първоапостоли на български език.

Св. Литургия беше отслужена в параклиса към семинарския комплекс „Св. Йоан XXIII“ в столицата Люксембург, който в резултат на благоразположението на представителите на Римокатолическата църква е традиционно наеман от БПЦО „Св. Йоан Рилски“ за извършването на богослужения на роден език и според родната традиция.

65387136 1174630532721621 3803251329392967680 oВ празничната съботна сутрин беше прочетен акатистът към св. върховни първоапостоли Петър и Павел и беше отслужена полагащата се утринна с каноните към двата стожера на Христовата църква. Проникновените и дълбоки по съдържание и смисъл химни и стихове предразположиха присъстващите с особено молитвено настроение да участват в св. Литургия. За това допринесе и попълнилият се с нови двама членове хор към общината, който изпя с внимание и плам съответните песнопения.

По случай 550-годишнината от възвръщането на св. мощи в Рилския манастир на всебългарския закрилник и патрон на малката православна община в Люксембург, преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец, прозвуча и тропарът, с който се отбелязва това дивно събитие. Отново се зарадвахме да посрещнем скъпи приятели в Христос от църковната ни община „Св. Теодосий Търновски“ в Брюл, Германия, които взеха молитвено участие в евхаристийното събрание. Много от присъстващите пожелаха да се изповядат, за да се причастят в края на Петровия пост. Към светата чаша пристъпиха и множество деца, които с присъствието си озаряват всеки път молитвените събрания на църковната общност.

В проповедта си прот. Добромир говори за делото и апостолската мисия на св. върховни първоапостоли, като насърчи всички присъстващи да дерзаят по начертания за тях от Бога път, защото в днешното време православните християни са призвани да бъдат апостоли и да подражават на св. Петър и Павел (проповедта може да бъде видяна тук). Накрая отецът преподаде благословението и сърдечните поздрави на митр. Антоний.

Въпреки горещия летен ден храмът остана изпълнен и за представената от прот. Добромир богословска беседа на тема „Св. Петър и Павел – стълбове на Църквата“. Духовникът преплете конкретни исторически сведения с примери и цитати от Свещ. Писание и посланията на св. ап. Павел, за да насочи вниманието на аудиторията към конкретни въпроси от духовната практика. Интересът на енориашите беше подчертан и те свободно обсъждаха занимаващите ги проблеми от духовния живот и предизвикателствата на ежедневието.

66253626 1175725699278771 4737034381263110144 oНа следващия неделен ден (30 юни), когато Православната църква чества Събора на св. апостоли, в храма на гръцката община (Вселенска патриаршия) беше отслужена традиционната всеправославна литургия по случай националния празник на Великото херцогство (който се чества всяка година на 23 юни). Богослужението беше оглавено от митрополита на Белгия и екзарх на Нидерландия и Люксембург Атинагор (Вселенска патриаршия). Специална покана от негово име за това събитие за православните християни в Люксембург беше изпратена и до българската църковна община и много от нейните членове присъстваха на празника. Освен духовниците-домакини участие взеха поканените свещеници, представители на Румънската и Сръбската православни църкви, както и духовник, представляващ неотдавна сформираната в Люксембург енория на Украинската православна църква към Вселенската патриаршия. Като представител и специален пратеник на Западно- и Средноевропейския ни митрополит в богослужението взе участие прот. Добромир Димитров. След светата литургия беше отслужен благодарствен молебен, като присъстваха представители на Великия херцог, на местната власт, на Римокатолическата църква и на дипломатическия корпус в държавата.

В заключителното си слово митр. Атинагор отправи благодарност към властите във Великото херцогство за традиционно добрите отношения и предразположеност към православните християни в държавата и за предоставяната им възможност свободно да изповядват вярата си и да са достойни членове на люксембургското общество. Архиереят специално подчерта, че украинската и българската православни енории са най-младите православни енории в Люксембург и за тях „се полагат усилия да се намери храм, където да може да се води редовен богослужебен живот“.

Пред всички присъстващи беше отправена покана да се включат в организираните богослужения по случай 50-годишнината от създаването на митрополията на Вселенската патриаршия, обединяваща в един диоцез територията на Кралство Белгия, Кралство Нидерландия и Великото херцогство Люксембург. Беше огласено, че по този повод се подготвя посещение на Вселенския патриарх Вартоломей, който на 9 и 10 ноември тази година ще оглави съборните богослужения в катедралния православен храм на митрополията на Вселенската патриаршия в Брюксел заедно с православните епископи от епископската конференция за Белгия и други гости-архиереи, а на 13 ноември патр. Вартоломей ще посети Люксембург за кратък молебен и тържествена вечеря.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u44hh 

Разпространяване на статията: