Мобилно меню

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (120 Votes)

218A4441На 24 юни Борисполският и Броварски митрополит Антоний проведе в Киев среща с „група чуждестранни журналисти, които се занимават с осветляването на религиозния живот в света и в частност в Украйна. На срещата присъстваха журналисти от България, Гърция, Грузия, Румъния и Германия“, се казва в официалното съобщение на УПЦ-МП. На срещата са присъствали и прот. Миколай Данилевич, зам. председател на отдела за външно-църковни връзки на УПЦ-МП и др.

Митр. Антоний е запознал журналистите със „ситуацията в украинското православие, със състоянието на църковно-държавните отношения, с църковния разкол, както и с превземането на храмове и нарушаването на правата на вярващите от Украинската православна църква“, се казва също в съобщението.

218A4443 1024x683В публикацията не се уточнява от кои медии са били българските журналисти, но те са посочени на първо място в групата.

Медийното отразяване на руската гледна точка към църковната криза в Украйна е от изключително значение за Москва и през последните месеци се наблюдава засилена работа с ресорните журналисти по религиозните теми. Само за последната седмица БТА препубликува като свои новини и без редакция два текста на руското подворие в София, посветени на Украйна, които са написани в полемичен стил и с нехарактерен за светските медии език.

Обучение за журналисти се проведе неотдавна и в Троянския манастир под егидата на Ловчанския митр. Гавриил.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4d9f 

Разпространяване на статията: