Мобилно меню

4.5443037974684 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (79 Votes)

Літургія Онуфрія Великого 2На 24 юни в Киево-Печорската лавра беше отслужена св. Литургия по повод 75-годишнината на Киевския митр. Онуфрий. Честването премина под знака на църковната криза в Украйна и влошените отношения между поместните православни църкви. За Московска патриаршия личният празник на митр. Онуфрий беше важен, за да се подчертае подкрепата за Украинската православна църква – МП и да се осъди Православната църква в Украйна, получила автокефалия от Вселенската патриаршия.

За да участват в богослужението в Киев пристигнаха епископи от пет поместни църкви: Картагенският митр. Мелетий от Александрийска патриаршия, Ловчанският митр. Гавриил от Българската православна църква, полският епископ Павел (Хайновски) и Пражкият архиеп. Михаил от църквата на Чешките земи и Словакия.

Сръбският епископ Антоний Моравички, който също взе участие в богослужението, пребивава в Москва като представител на Сръбската патриаршия.

Интересно е, че в Киев пристигна и кипърският митрополит на Тамасос Исайя, който се ползва с голяма руска подкрепа в Кипър, но той участва само молитвено в богослужението, а на епископите съслужи кипърският архим. Йероним (Пилиотис). Молитвено участие взе още един епископ, пребиваващ в Кипър – Востронският митр. Тимотей, който е екзарх на Йерусалимската патриаршия на острова. Митр. Исайя пристъпи към един символичен акт на подкрепа – помоли Киевския митр. Онуфрий да възведе в сан архимандрит член на кипърската делегация, а именно йером. Варнава (Хрисантис), секретар на екзархията на Йерусалимския патриарх в Кипър.

Официални приветствия до митр. Онуфрий бяха изпратили предстоятелите на Александрийската, Сръбската, Българската, Полската църква и църквата на Чешките земи и Словакия, както и на Православната църква в Америка.

Митр. Онуфрий награди руския олигарх Вадим Новински с орден „Рождество Христово“ заради „трудовете му в подкрепа на Украинската православна църква“.

За Московска патриаршия юбилеят на митр. Онуфрий беше повод да се изпрати още едно медийно послание, че всички поместни църкви я подкрепят в конфликта с Константинопол. Затова в официалните съобщения се казва, че „11 поместни църкви изпратиха свои представители в Киев“ и те „заявиха пълна подкрепа на каноничната Украинска църква“, а брифингът за журналистите беше даден веднага след богослужението.

По своя утвърдена вече традиция митр. Онуфрий не коментира актуалния проблем за разкола в Украйна, но говори за житието на своя небесен покровител преп. Онуфрий, за страстите и зависимостите.

общая2

бриф1

бриф3 1024x576


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4d96 

Разпространяване на статията: