Мобилно меню

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

timthumbМосковска патриаршия съобщи, че Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) е на „поклонническо пътуване в Гърция“. Той желаел да се поклони на местата, където е проповядвал св. ап. Павел, и да вземе участие в събитията, организирани в Гърция през месец юни, традиционно посветени на първоапостолите Петър и Павел.

Митр. Иларион е посетил Коринтския митр. Дионисий и е разгледал заедно с него „раннохристиянски и византийски забележителности“. В официалното съобщение се казва, че гостите са били приети в митрополитския дом, където домакинът „им е разказал за историята на епархията“.

Всъщност най-вероятно обиколката на председателя на Отдела за външно-църковни отношения митр. Иларион (Алфеев) няма толкова празничен характер, а е свързана с църковната ситуация в Украйна. Йерархията на Гръцката църква предстои да се произнесе по този въпрос през октомври на редовното си годишно заседание. Тъй като е нередно да се провеждат индивидуални разговори на „външния министър“ на Руската църква с отделни гръцки йерарси по този въпрос, неговата визита е наречена „поклонническа“.

16 nВтората среща от обиколката на митр. Иларион в Гърция беше с Пирейския митр. Серафим, който е сред привържениците на московската страна в този спор.

В Гърция с интерес наблюдават кои ще бъдат следващите места от поклонението на руската делегация.

Митр. Иларион е съпроводен от секретаря на Отдела за външно-църковни отношения прот. Игор Якимчук и сътрудника на отдела йером. Григорий (Соколов), който е негов преводач.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4dak 

Разпространяване на статията: