Мобилно меню

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

2019 06 24 0921На 22 юни 2019 г. в нюйоркската катедрала „Света Троица“ на Гръцката православна архиепископия в Америка стана въдворяването на новия архиепископ Елпидофор, избран и изпратен от Вселенската патриаршия в Истанбул.

В тържествената церемония по повод на този свещен и исторически момент взеха участие всички митрополити на Гръцката православна архиепископия в Америка, много свещенослужители, църковнослужители, монаси от Света гора Атон и от манастирите на архиепископията, архонти, професори, студенти, дипломати и политици от Гърция, Кипър, както и много приятели на новия архиепископ от цял свят.

Молитвено участие в интронизацията взехме и всички канонични епископи от събранието на православните архиереи в САЩ, без представителите на Московската патриаршия.

enthronisi amerikis5 1След кратък молебен при великолепното византийско пение на сборен хор поздравления от името на Вселенския патриарх Вартоломей поднесе митрополитът за Германия Августин.

Тогава въдворителното си слово произнесе новият архиепископ на Америка Елпидофор. От архиепископския трон в мантия, епитрахил, омофор и жезъл той прочете своето програмно слово ясно и авторитетно на гръцки и английски език. Още в началото той сподели, че идва при нас, за да работи с нас. „Ние всички сме дякони сега!“ – каза с усмивка той и с хубави думи благодари на своя предшественик архиеп. Димитрий, който наистина повече от 20 години даде сили, знание, доброта и мъдрост на духовните си чеда и на всички нас, които работихме с него. При тези думи всички присъстващи започнаха по гръцката традиция възторжено да ръкопляскат на отиващия си пастир в израз на похвала и задоволство. Архиеп. Елпидофор трябваше да изчака няколко минути, за да утихне обстановката в храма. Наложи се дядо Димитрий лично със сълзи да помоли 1500-те присъстващи да се успокоят.

2019 06 24 0924Новият архиепископ не пропусна да отбележи и благонамерението си да работи с нас, останалите православни архиереи в събранието на православните канонични епископи, съгласно препоръката и единодушното решение на патриарсите и архиепископите на всички православни юрисдикции в Шамбези.

Радостно прозвуча и дръзновението на архиеп. Елпидофор да стори всичко необходимо разрушеният при падането на „близнаците“ кули в Ню Йорк гръцки храм „Св. Николай“ да стане действащ и несгодите да се преодолеят в най-кратък срок.

На изпроводяк по време на представянето ни поотделно дядо Елпидофор ме разпозна като стар приятел от Истанбул и Халки, поздрави ме взаимно с надежда, че ще работим ведно, и пожела да се срещнем отново с мир и любов.

Молитвено благопожелавам св. мчк Елпидофор да закриля и пази новия архиепископ на Гръцката православна архиепископия в Америка в здраве и ползотворно служение за св. православие в Америка.

Справка на редактора на Двери:

2019 06 24 0920Архиепископ Елпидофор (Ламбринядис) е роден през 1967 г. в Истанбул, Турция. Завършва Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, след това – магистратура по църковна история в Бон, Германия, и докторантура в БФ на Солунския университет (2001 г.). Ръкоположен е за дякон при патриаршията във Фенер през 1994 г. и работи в секретариата на Св. Синод, като се издига до негов главен секретар. За заемането на този пост е ръкоположен за йеромонах и отличен с архимандритство през 2005 г. През 2011 г. е избран за митрополит на Пруса (Бурса), като същевременно става и игумен на манастира „Света Троица“ на о-в Халки, където се е помещавала повече от век висшата богословска школа на Константинополската патриаршия. Междувременно през 2009 г. е избран за професор по История на Църквата в БФ на Солунския университет, като пътуваше за два или три дена почти всяка седмица за лекциите и другите си задължения в университета. Владее освен родния си гръцки език още турски, арабски, английски и немски. Смята се за един от най-вероятните кандидати за бъдещ патриарх на своята църква.

Снимки: Сайт на Гръцката православна архиепископия в Америка


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u48dx 

Разпространяване на статията: