Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

9cЗнакова визита осъществява митр. Тихон, предстоятел на Православната църква в Америка (Orthodox Church in America – ОСА), който днес започва съвместно двудневно поклонническо пътуване с Вселенския патриарх Вартоломей в Кападокия. В лаконичното съобщение за програмата на Вселенския патриарх за месеца се казва: „На 22 юни, сутринта в събота, Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, придружаван от Високопреосвещения митрополит Тихон, предстоятел на Православната църква в Америка (ПЦА), и клирици на Патриаршията, отпътуваха със самолет за Кесария за годишното поклонение на патриарха в Кападокия“. Очаква се утре двамата да служат заедно.

Православната църква в Америка като бивша част от Руската православна църква – Московска патриаршия е обособена през 1970 г. в самостойна църква с предоставена от РПЦ-МП автокефалия, която обаче признават само някои православни църкви от Източна Европа. Дотогава тя е била „Северноамериканска митрополия“ на Руската църква, но нейните епископи от 1947 г. са били под запрещение от страна на РПЦ. През 1970 г. Московска патриаршия поема нов курс спрямо „Северноамериканската митрополия“, вдига запрещението на епископата ѝ и ѝ дава автокефалия. Този статут е признат тогава от БПЦ, Грузинската, Полската и Чехословашката (сега наричана „на Чешките земи и Словакия“) църква. Константинопол и останалите стари патриаршии не признават този статут, смятайки, че томосът за автокефалия може да се издава само от Вселенската патриаршия. Формално досега Православната църква в Америка се приема от тях за канонична територия на Руската църква и не се споменава в диптисите на предстоятелите на автокефалните църкви. Въпреки че нейният автокефален статут не е официално признат от всички поместни православни църкви, Православната църква в Америка е в евхаристийно общение с всички тях.

Новият предстоятел на ПЦА митр. Тихон, интронизиран през 2013 г., прокарва политика за сближаване с Константинопол, като през март 2016 г. служи за първи път с Вселенския патриарх в патриаршеската църква „Св. Георги“ във Фенер. Тогава митрополитът заяви, че за тях съслужението с Вселенския патриарх е много важно, защото показва, че тяхната църква пребивава в пълнотата на евхаристийното общение на православието въпреки непризнатия им автокефален статут.

В началото на 2019 г. Православната църква в Америка излезе с декларация, че не признава автокефалията, предоставена от Вселенския патрирах на Православната църква в Украйна. Днешното посещение на предстоятел на ПЦА в Патриаршията във Фенер и съвместното му пътуване с Вселенския патриарх, в контекста на влошените отношения между Константинопол и Москва, е знак за ново активизиране на отношенията на ПЦА с Вселенската патриаршия и опит за трайно разрешаване на спора за нейния статут.

Юрисдикцията на ПЦА е в САЩ, Канада и Мексико, но има и енории в Аржентина, Бразилия и Австралия. Тази църква води началото си от първата руска мисия през 1794 г. в Аляска, която до 1867 г. е част от територияата на Руската империя. През 19 в. идват руски мигранти и свещенослужители, по пътя на популярната тогава емиграция в „Новия свят“. Първоначално дълго време те са доста консервативни по отношение на езика, но сега богослужението се води на английски език, както и на църковнославянски, гръцки и други местни езици, според населеното място. Тя има около 700 енории в 14 епархии, от които 11 са териториални, а три са етнически (които съответно не са териториално обособени: Албанска, Румънска и Българска, съставена от отцепилите се от Американската епархия на БПЦ енории), и три семинарии (които са с ранг на висши училища; сред тях най-известен е „Св. Владимир“ в Ню Йорк). Тя е втората по численост православна църква в САЩ, отстъпвайки само на Архиепископията на Константинополската патриаршия. Сред православните общини в САЩ обаче тя отбелязва най-голямо увеличение на енориашите – 21 % за последните десет години, значителна част от които са новообърнали се в православната вяра.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u489y 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата