Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

kp 587x294На 20 юни бившият Киевски митрополит Филарет (Денисенко) проведе обявения от него събор, на който той заяви, че възстановява т. нар. Киевска патриаршия и се отказва от Томоса за автокефалия, предоставен от Вселенската патриаршия, тъй като той не дава достатъчно висок статут на Украинската църква и я поставя в зависимо положение. В решението се казва, че с това си действие той не излиза в разкол, защото той е „стволът“ на Украинската църква „по определение“, а всички останали са клони.

На събора, свикан от митр. Филарет, присъства само един митрополит – Белгородски Йоасаф (представител на т. нар. екзархат на Киевската патриаршия в Русия) и неговият викарий еп. Петър, десет свещеници, както и енориаши на храма, където се проведе съборът. На практика нито един епископ от Православната църква в Украйна не участва във филаретовия събор.

Бунтът на 92-годишният основател на схизматичната Киевска патриаршия беше очакван, но досега амбициите му да „умре като патриарх“ бяха удържани от другите архиереи на Православната църква в Украйна и най-вече от представителите на Вселенската патриаршия в Украйна. Константинополската патриаршия не допусна начело на автокефалната Украинска църква да застане Филарет (Денисенко) не само поради неговата напреднала възраст, но най-вече заради разколническия му и некомуникативен начин на мислене. В новосъздадената автокефална Православна църква в Украйна той получи формалната титла „почетен патриарх“, която трябваше да удовлетвори амбициите му, както и управлението на Киевската епархия. През последния месец обаче поради неадекватни решения за низвержения и др. той постепенно беше лишен от реалното управление на централната епархия.

928 nФиларет (Денисенко) не получи подкрепа от останалите украински митрополити за тези си действия. През последните три месеца той беше насърчаван активно от четирима митрополити от бившата Киевска патриаршия, чиито епархии се намират на територията на Русия и в Крим. Техният статут не беше регулиран в Томоса за автокефалия на Украинската църква, тъй като те са извън територията на Украйна. Тримата украински митрополити в Русия публикуваха няколко отворени писма, чиято главна идея беше, че „патриарх Филарет“ е бил излъган от „младите“ и от „гърците“ и той трябва да бъде възстановен на своята заслужена длъжност. Филарет (Денисенко) възприе тези идеи и обяви подготовката за възстановяване на Киевската патриаршия, оглавявана от него. Сега обаче дори те не дойдоха на свикания от него събор.

Днешните решения на събора на бившия Киевски митрополит Филарет (Денисенко) се посрещат с голямо задоволство в руските медии, за които най-важното е Украйна да остане зависима в църковно-административно отношение от Москва, а разколът е второстепен.

На 24 юни Св. Синод на Православната църква в Украйна ще разгледа действията на митр. Филарет и ще се произнесе за неговия каноничен статут.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4839 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата