Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

286104.pСв. Синод на Вселенска патриаршия включи в агиология на Патриаршията св. Лука Симферополски Чудотворец. В официалното съобщение се казва, че Св. Синод е пристъпил към това след отправена молба от митрополита на Киев и цяла Украйна Епифаний.

Архиепископ Лука, наричан също Кримски, беше канонизиран от Украинската църква като местнопочитан светец през ноември 1995 г., а през 2000 г. беше включен в празничния календар на Московска патриаршия. През 2002 г. гръцки клирици подаряват сребърната рака, където сега се покоят неговите св. мощи.

krim 1В Гърция св. Лука е известен от много години благодарение на дейността на игумена на гръцкия манастир „Сагмата“ и сегашен митрополит на Арголида Нектарий, който написа негова биография и свидетелства за чудесата му. Той организира и донасянето на частица от мощите на светеца в Гърция, както и негови лични вещи и писма, така че гръцките християни да се запознаят с неговия изповеднически живот в условията на комунистическия режим в Русия.

И през тази година, на 11 юни, митрополитът на Арголида Нектарий почете празника на светеца в манастира „Света Троица“ в Симферопол, като взе участие в богослужението и празничната лития с неговите св. мощи, водена от Симферополския и Кримски митр. Лазар (УПЦ-МП).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u468p 

Разпространяване на статията: