Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

 107480551 054775511 1Скандал преустанови годишната среща на Интерпарламентарната асамблея за православие, която тази година се провежда в Грузия. В организацията участват депутати от 25 страни, които, според документите, си поставят за цел да „защитават интересите на православието в обществото“.

Вчера срещата на организацията в Тбилиси завърши преди да е започнала, предизвиквайки неочаквано остра реакция сред грузинците. Причината беше поведението на председателя на Интерпарламентарната асамблея Сергей Гаврилов, член на Руската дума от парламентарната група на Комунистическата партия. В грузинския парламент той седна на мястото на председателя на парламента, с което предизвика протеста на грузинските депутати от опозицията. Един от депутатите го заля с вода и призова да слезе от председателското място, а останалите блокираха подиума.

Хиляди грузинци се събраха пред парламента, за да протестират, искайки оставката на председателя на грузинския парламент. През нощта протестите ескалираха и се стигна до намесата на полицията и употребата на сълзотворен газ и гумени куршуми. Пострадали са 70 души, 38 от които полицаи. Има ранени журналисти от основните телевизии в страната. Новината бързо обиколи световните агенции със заглавия като „Православен комунист изправи Грузия пред революция“. Разрастването на протестите обаче в цялата страна накара грузинския президент Саломе Зурабишвили да заяви, че „не може да има православна дружба със страна окупатор“.

Между Русия и Грузия няма дипломатически отношения от 2008 г., когато между двете държави избухва война заради Южна Осетия и Абхазия, обявили независимост от Грузия. В резултат от конфликта 158 хиляди души напускат родните си места в двете грузински области, като 30 хиляди отиват в Русия, а останалите се преселват в други части на Грузия. Това предизвиква голяма бежанска криза в страната. По официални данни едва 15 хиляди са се завърнали в домовете си. Войната и признаването на двете отделили се области от страна на Русия като независими държави, влоши трайно отношенията между Москва и Тбилиси. Един от основните лостове за възстановяване на руското влияние в страната стана общата православна вяра на руснаците и грузинците, а затова и днешната криза се оценява като провал на руската политика.

 107480553 dsc 0799 1Руският депутат Сергей Гаврилов подготви реакциите срещу себе си и с интервю за грузинската телевизия „Рустави“ в навечерието на визитата си, като каза, че Южна Осетия и Абхазия са признати от Русия и върху тази реалност те ще изграждат отношенията помежду си. След избухването на протестите Гаврилов заяви, че става дума за планирана акция на грузинската опозиция, насочена срещу Русия и православието.

Членове на Междупарламентарната асамблея за православие от българска страна са Волен Сидеров (председател), Васил Антонов от БСП, Велислава Кръстева от ДПС, Дора Христова от Воля и Мануил Манев от ГЕРБ. Няма информация дали те са присъствали на срещата в Тбилиси. В България е известен и един от идеолозите на организацията и неин политически съветник, проф. Валерий Алексеев, президент на Фонда за единство на православните народи, който често посещава нашата страна. В началото на юни той отново беше в София, като по своя молба се срещна и с Негово Светейшество патриарх Неофит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u48ap 

Разпространяване на статията: