Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

190Сръбският патриарх Ириней е на официално посещение в Сирия по покана на Антиохийския патриарх Йоан. Сръбската църковна делегация имаше официални срещи и разговори в Дамаск, а патр. Ириней беше приет от сирийския президент Башар Асад (на снимката вдясно).

Двамата предстоятели участваха и в мюсюлманската вечеря ифтар, давана по случай мюсюлманския пост Рамазан. Главният мюфтия приветства православните предстоятели и подчерта, че „народът в Сирия е единен, обича родината си и е миролюбив, и именно затова Сирия не може да бъде подчинена от враговете ѝ“. Патриархът на Антиохия Йоан помоли Сръбския патриарх да предаде „любовта на сирийския народ към сръбския народ и да се моли за мир в Сирия и за доброто на целия Изток“.

В третия ден на визитата си сръбската делегация посети историческия манастир на св. Текла в гр. Маалюля, където бяха посрещнати от стотици вярващи. Сръбският патриарх благодари на игуменията Пелагия и на цялото сестринство за топлия прием. „За мене е голямо благословение и чест да се намирам днес на това древно и свято място, чиито обитатели говорят езика, на който говореше и Господ, т. е. на арамейски“. Сръбският патриарх каза също, че неговият народ знае как се чувстват сирийците днес, защото и те са преживели нещо подобно по време на бомбардировките на НАТО: „Трудно е да опишем с думи своите чувства, като гледаме руините наоколо, свидетелстващи за страданията, през които преминава това място. Ние познаваме тези изпитания, защото сме преживели нещо подобно“.

servias damaskos 69Патр. Ириней посети още един женски манастир – обителта на св. Богородица „Саидная“, където има и сиропиталища за момичета. Игуменията на обителта майка Феврония каза: „За нас е благословен този ден, много сме щастливи, че патриархът на една православна църква ни посещава. Прегръщаме всички хора, които искат да получат благословията на Божията майка и да се поклонят на нейната чудотворна икона“. „Мнозина се опитаха да разрушат този свят храм. Ние успяхме да запазим нашата обител, защото сме единни, християни и мюсюлмани, и искаме да запазим тази своя традиция“, подчерта също игуменката.

От своя страна патр. Ириней каза: „Тук усещаме присъствието на Божията майка, която никога не оставя своите хора. Сирийският народ много е страдал в своята история. Много хора са били измъчвани и убити по тези свети места. Особено сме радостни да научим, че този манастир помага на толкова деца, загубили родителите си, и показва на дело Божията любов“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u49u9 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата