Мобилно меню

4.4814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (54 Votes)

264454.xРъководителят на прес-службата на Московския патриарх свещ. Александър Волков коментира плановете на Московска патриаршия да изгражда православни храмове в Европа. Най-близко по време е откриването на „руски храмове в Кипър, в гр. Лимасол, и в Швеция, в гр. Вестерос, които в скоро време ще бъдат въведени в експлоатация“.

Според свещ. Александър Волков, „присъствието на руското православие, на Руската православна църква в Европа, е съвсем естествено нещо, което се търси преди всичко от нашите енориаши – хората, които живеят там. Редовното откриване на руски храмове в Европа говори, че Руската православна църква тук не е изтласкана в периферията, а е в центъра на църковния дневен ред“.

Според него другите поместни църкви, за разлика от Руската, не откриват нови храмове в Европа, което е „важно свидетелство за развитието на РПЦ“.

Темата за храмостроителството на Московска патриаршия стана актуална след протестите в Екатеринбург, довели до спиране на строежа на храм в историческия център на града, и които след това се разпространиха и в други градове в страната. Преди дни Московският патр. Кирил заяви, че тези протести са нещо „екзотично“ за Русия и съобщи, че ежедневно РПЦ открива по три нови храма. Тази седмица патр. Кирил освети и руски храм в европейската столица Страсбург, съвсем близо до Съвета на Европа и Европейския парламент. Руските църкви в чужбина се изграждат от руски олигарси и се ползват с държавна подкрепа от страна на Русия. Те се строят на места, където живеят много руснаци, независимо дали страната е православна или инославна. Такъв е и случаят в Лимасол, където живеят над 30 хиляди руснаци, които наричат града „Лимасолград“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4x4f 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата