Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

DSC 4925Атинският архиеп. Йероним ΙΙ отправи покана към Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей да присъства на откриването на църковния Дом за обгрижване на възрастни хора „Св. Порфирий“ в Дилеси, обл. Беотия, което ще се проведе на 23 май. На освещаването ще присъстват Атинският архиепископ и президентът на страната Прокопий Павлопулос.

Поканата за посещението беше предадена от протосингела на Атинска архиепископия, Теспийски еп. Симеон, който посети на 17 април Фенер.

Официалната покана и изпращането на протосингела на Архиепископията във Фенер е тълкувано в гръцките медии като знак за преодоляване на напрежението в отношенията между патр. Вартоломей и архиеп. Йероним, които през последните няколко години бяха обтегнати. По време на посещенията си в Гърция патр. Вартоломей не се срещаше с архиеп. Йероним. През октомври м. г. Атинският архиепископ дори отказа с формалния довод за претоварена програма планувана среща с патр. Вартоломей, който беше в гръцката столица, за да присъства на академично събитие (виж тук). Напрежението между двете институции се дължи на различно схващане за правата на патриарха в каноничната територия на ГПЦ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udrq9 

Разпространяване на статията: