Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

arch ecpatrАтинският архиеп. Йероним анулира насрочената за днес среща в Атина с Вселенския патр. Вартоломей, който е на седемдневно посещение в Гърция с последна спирка гръцката столица Атина. Отмяната на срещата е обявена официално без да се съобщават причините. Неофициално Атинската архиепископия е обявила, че архиеп. Йероним днес е ангажиран със заседанието на Йерархията на Гръцката църква, която избира нов митрополит на Лариса.

Реалната причина е решението на Върховния административен съд, който преди три дни реши няколомесечен ожесточен спор за собственост между Атинската архиепископия и Вселенска патриаршия в полза на последната. Става дума за храма „Св. Георги“ в атинския квартал „Ано Патисия“, известен по името на дарителя си, гръцкия лекар и политик Димитрис Пробона. Храмовият комплекс, издигнат в парцел с размери над 8 000 м2, е обект на спор между Вселенска патриаршия и Атинската архиепископия и този спор влезе в съда през февруари т. г. Атинската архиепископия запечата храма и не допусна богослужение на игумена на солунския патриаршески ставропигиален манастир „Влатадес“ в храма с аргумента, че храмът е „частен“ и че игуменът не е поискал разрешение от Атинския архиепископ да служи там. Административният съд тази седмица е решил, че запечатването на храма е неправомерно, тъй като се нарушавала волята на дарителя. Зад спора за собствеността на тази църква се крие напрежението между Атинската архиепископия и Вселенската патриаршия за юрисдикционните права на последната върху области и отделни храмове на каноническата територия на Гръцката православна църква и особено в Атина.

Напрежението в отношенията между Атинската архиепископия и Фенер идва и на фона на засилените противоречия между православните църкви във връзка с Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw8y3 

Разпространяване на статията: