Мобилно меню

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

2019 04 05 2024На заседанието си на 4 април Св. Синод на Руската православна църква е взел решение да освободи йером. Зотик (Гаевски) от длъжността клирик на подворието си в София и на секретар на представителството на Московския патриарх в България. Йеромонахът се изпраща в Молдова на служение при Кишиневския митр. Владимир.

Йером. Зотик, заедно с предишния предстоятел на руското подворие у нас, архим. Филип (Василцев), бяха активни участници при въвеждането на „нов ред“ в руската църква в София и доведоха до пълна промяна в състава на енорията към нея. След сериозен скандал, продължил няколко години, българските енориаши и клирици бяха принудени да се преместят в друг храм, предоставен им от Софийска митрополия. През годините на своето пребиваване в София двамата руски клирици демонстрираха неуважение към българските богомолци и ги отблъснаха от емблематичната и обичана от софиянци църква в центъра на столицата – почитана не на последно място и заради гроба в нейната крипта на св. Серафим Софийски Чудотворец.

Биографична правка: Йером. Зотик (Тимотей Николаевич Гаевский) е роден през 1980 г. в Република Молдавия. Завършил средно образование през 1997 г., той постъпва в Кишиневската духовна семинария, помещаваща се в Ново-нямцкия манастир. Там е постриган за монах през 2000 г. с името Зотик. Семинарията завършва през 2001 г., като в същата година е ръкоположен за йеродякон от Кишиневския митрополит. След това по препоръка на своята църква (част от Руската православна църва – Московска патриаршия) идва в България и завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на следването му у нас неговият митрополит го ръкополага за йеромонах през 2003 г. Като студент о. Зотик започва да служи в руското подворие в София, изучава и история в Историческия факултет на СУ, а по-късно защитава и докторска дисертация в БФ на СУ през 2013 г.

След отзоваването на архим. Филип от София и изпращането му в Ливан йером. Зотик продължи да служи в софийското подворие и при новия представител архим. Васиан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udq4x 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.