Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Kemp cropЗаконодателното събрание на щата Джорджия прие вчера един от най-строгите закони за аборта в Съединените щати, който забранява прекъсване на бременността, ако лекарят установи, че плодът има сърдечна дейност, съобщи „Ройтерс“, цитирана от БТА. Камарата на представителите прие текста с 92 срещу 78 гласа. Сенатът също одобри малко по-рано, на 22 март, законопроекта.

Предстои губернаторът републиканец Браян Кемп, който е привърженик на промяната, да сложи подписа си под текста, за да стане действащ закон. „Джорджия цени живота. Ние сме солидарни с невинните и говорим в защита на тези, които не могат да го направят сами. Смелите действия на законодателното събрание са потвърждение на нашите приоритети и на това кои сме като щат“, написа Кемп в „Туитър“. Подобни закони бяха приети тази година в Кентъки, Мисисипи, а преди това и в Тенеси и Айова.

На практика законът забранява абортите след 6-та г. седмица. Досега абортът в щата Джорджия беше забранен след 20 г.с. Законът предефинира определението за „физическо лице“, като включва в тази категория и „нероденото дете“. Изключение се предвижда при наличието на медицински причини, както и ако жената е забременяла вследствие на насилие.

Законодателните промени обаче не могат да влязат автоматично в сила, тъй като в момента те противоречат на конституцията. Според активисти и от двете страни на дебата за абортите, тези закони целят да предизвикат казус, който да стигне до Върховния съд и чрез него да бъде оспорено решението от делото „Роу срещу Уейд“ от 1973 г., според което жените имат конституционно право на аборт.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udhck 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.