Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

simeon 1 0Украинската съдебна власт подкрепи представителя на Украинската православна църква (Московска патриаршия) архиеп. Варсануфий и разреши неговата държавна регистрация като нов управляващ Виницката епархия в страната. Казусът възникна след като управляващият я архиерей Виницки митр. Симеон взе участие в обединителния събор в Киев в края на декември м. г. и УПЦ-МП го свали от длъжността му, като назначи на негово място архиеп. Варсануфий. Митр. Симеон оспори това решение пред съда и поиска да бъде възстановен в длъжност, но съдът не прие неговите възражения и удовлетвори апелационната жалба на представителите на Киевската митрополия към Украинската православна църква (МП). „Виницка епархия приветства справедливото решение на съда, което възстановява законността по отношение на нейното ръководство и архипастир“, се казва в официалното изявление на новото ръководство на епархията.

Съдебният казус предизвика отзвук, тъй като е първи по рода си в Украйна при новите условия след издаването на томоса на Православната църква в Украйна. Митр. Симеон беше единственият епархийски архиерей от близо десетте украински митрополити на УПЦ-МП, подписали писмото до Вселенския патриарх за предоставяне на автокефалия, който взе участие в обединителния събор в Киев. Като близък и дългогодишен приятел с президента П. Порошенко той беше един от фаворитите за предстоятел на новата автокефална украинска църква и предпочитан кандидат от Фенер. В новата църковна структура в Украйна той зае поста главен секретар на Св. Синод.

Решението на украинския съд в полза на УПЦ-МП идва на фона на ожесточена пропаганда от руските медии за масови гонения срещу УПЦ-МП в страната и насилствено превземане на техни храмове. Към настоящия момент към новата украинска църква са преминали близо 200 енории, предимно в селските райони в западните части на страната. Тяхното преминаване към поместната украинска църква става по решение на местната енория. Днес УПЦ-МП наказа дванадесет свещеници, чиито имена са популярни в Украйна, за „преминаване в разкол“, като ги лиши от свещенически сан. Тъй като наказаните са публични личности, мярката трябва да има „вразумяващо влияние“ върху останалите. Решението идва на фона на скорошно изказване на украински митрополит, който заяви, че той няма да премине към Православната църква в Украйна, но няма да наказва и да възпрепятства преминаването на негови свещеници към автокефалната църква в страната.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud9ch 

Разпространяване на статията: