Мобилно меню

4.2666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (120 Votes)

na afoni2Църковна делегация от поместната Православна църква в Украйна е на посещение в Света гора. На 8 февруари в манастира „Пантократор“ Одеският и Балтски еп. Павел възглави св. Литургия. Това е първото служение на йерарх от новата поместна църква в Украйна на Света гора.

По-късно украинският епископ беше приет в административния център Карея, в приемната на свещената епистасия (постоянното присъствие в управлението на монашеската република), където получи документ за каноничност, даващ му право да посещава като архиерей светогорските манастири. След това украинската църковна делегация посети братството на Есфигменския манастир в неговото представителство в Карея (самият манастир „Есфигмен“ от десетилетия е окупиран от зилоти). Там игуменът на каноничното есфигменско братство подари енколпие на еп. Павел.

За интронизацията на предстоятеля на ПЦУ Киевския митр. Епифаний от Света гора в Киев пристигнаха игумените на Ватопедския манастир архим. Ефрем и на Ксенофонт архим. Алексий, както и монах Хризостом от скита „Св. Пантелеймон“ на манастира „Кутлумуш“, като Ватопедският игумен при неизяснени все още обстоятелства напусна украинската столица ден след пристигането си.

На 28 януари Свещеният Кинотис е обсъдил писмото-покана от страна на митр. Епифаний към светогорската общност да имат представител на интронизацията. Според неофициална информация кинотисът е решил да не изпраща официален представител, защото според светогорската традиция монашеската общност не изпраща представители на интронизацията на предстоятели на поместните църкви и, второ, тъй като между светогорските манастири има различия в отношението им към новата поместна църква в Украйна.

Според Сергей Шумило, директор на международния институт за атонско наследство в Украйна, който резюмира в блога си резултатите от заседанието на 28 януари, „Свещеният Кинотис е решил да се въздържа от подкрепа на страните в църковния конфликт в Украйна и няма да се намесва в този процес. Призовават се братята да усилят молитвата си за Украйна и да чакат този въпрос да бъде решен от патриарсите и другите предстоятели на поместните православни църкви. Св. Кинотис запазва своето духовно единство с Вселенската патриаршия“.

Сред назованите от Сергей Шумило манастири, изразили готовност да подкрепят публично поместната Православна църква в Украйна, са „Ставроникита“, „Ксенофонт“, „Пантократор“, „Кутлумуш“, „Ватопед“.

na afoni


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udw36 

Разпространяване на статията: