Мобилно меню

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

11484761 564x400 1В Русия възнамеряват да създадат „православна компютърна игра“, посветена на конфликта между Московска патриаршия и Константинополската патриаршия, съобщи Интерфакс. Играта е озаглавена „Създай митрополия в Истанбул“, като тя спечели най-много гласове в секцията за компютърни игри на Рождественските четения, които се провеждат тези дни в Москва.

Главният герой на играта е православният митрополит Николай, който получава благословение от патриарха да създаде в Истанбул „Втора Римска и Анталска митрополия“ (в обширния район около курорта Анталия е основната маса от руски граждани, временно или постоянно пребиваващи в Турция, б. р.).

Модераторът на секцията за компютърни игри на Рождественските четения, професорът от Московския държавен лингвистичен университет Роман Силантиев обясни, че „митрополитът ще трябва да прояви завидни дипломатически таланти в преговорите с чиновници, да избегне смъртта от ръцете на зловещите секти на Гюлен и Бозкурт („Сивите вълци“), да не се съблазни от свинската мас в шоколад и на финала да победи главния злодей на име Бармалей“. Според професора митрополитът трябва обаче „не да ликвидира“ Бармалей, което не е православно, а „по братски да го вразуми и приеме в същия сан, но като епископ Золоторожки“ (т. е. на Златния рог, където е Цариградската патриаршия, б. р.). 

Новината предизвиква насмешки сред светските хора и компрометира православните християни, но се радва на популярност сред много "църковни" хора. Това е тревожно свидетелство за ожесточението, което официалната пропаганда създава у религиозните хора в Русия.

Ето и една илюстрация на идеята на играта: злодеят Бармалей с томоса под ръка, и митрополит Николай, който го вразумява, публикувана в сайта "Москва-Третий Рим".

3rim


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udxx4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.