Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (8 Votes)

kalavriton amvrosiosГръцкият митрополит на Калаврита Амвросий получи седеммесечна условна присъда, защото беше намерен за виновен за злоупотреба с църковното си положение и риторика, призоваваща към омраза към хомосексуалистите. На първа инстанция митрополитът беше оправдан, но след обжалване на съдебното решение той получи осъдителна присъда. Митр. Амвросий стана първият гръцки йерарх, осъден въз основа на приетия преди няколко години антирасистки закон, срещу който тогава той остро протестира. Тогава църковните камбани в неговата епархия биеха на умряло.

Гръцкият съд е окачествил като „реч на омраза“ следните думи, написани в личната страница на митрополита, който е много активен с коментарите си в социалните мрежи. „Заплюйте ги тези презрени хора! Те са извращения на природата, болни са душевно и духовно! Това са хора с мозъчно разстройство. За съжаление те са три пъти по-лоши и много по-опасни от някои от тези, които живеят в лудниците“.

В защитата си митрополитът отбеляза, че думите му са визирали греха на хомосексуализма, а не са били насочени срещу хората. 

80-годишният митрополитът на Калаврита Амвросий е един от ексцентричните гръцки епископи, който често влиза в новините – той е единственият гръцки митрополит, подкрепящ крайно-дясната гръцка партия „Хриси авги“ и наричащ я „сладката надежда на Гърция“. През 2018 г. той заяви, че гръцкият премиер А. Ципрас е виновен за смъртоносните пожари в страната, отнели десетки човешки животи, тъй като „е отдалечил гръцкия народ от Божия път и е предизвикал Божия гняв“. Тези думи предизвикаха протести в цялото гръцко общество, а редица гръцки митрополити ги осъдиха като нецърковни. Тогава от митрополията му заявиха, че митр. Амвросий е изразявал единствено личното си мнение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udxuy 

Разпространяване на статията: