Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

gpcНа 29 януари Грузинският Св. Синод излезе с официално изявление, в което заявява своята неутралност към църковния спор в Украйна между Москва и Константинопол. Грузинските епископи твърдят, че е недопустимо спорещите страни да използват за защита на своята правота лъжи и манипулации, като очернят другата страна. Те призовават да не се проявява такова безотговорно късогледство.

И по-конкретно в грузинското изявление се казва: „Предоставянето на Томоса за Православната църква в Украйна доведе до дискусии в църковните, но и в светски среди. Двете страни се опитват с всички средства да защитят своята позиция. Религиозни и светски хора дават политически и религиозни оценки на ситуацията. В същото време нито една от страните в конфликта не се въздържа от оскърбителни изрази, различни форми на шантаж и унизителни квалификации, които очернят другата страна.

Ние трябва да осъзнаем, че отговорността на всеки един от нас е много голяма и прибързаните и непредсказуеми действия няма да принесат никому полза. 

Сега най-важното е да се запази единството на православната общност, да се преодолее напрегнатата ситуация и да се създаде мирна атмосфера, основана на справедливостта.

Нашите усилия – и в молитвата, и в делото – ще бъдат насочени към това единство, затова призоваваме всички ви да имате правилно разположение един към друг, независимо от проблемите“.

Изявлението на Грузинския синод беше публикувано в навечерието на визитата на делегация на Вселенската патриаршия в Тбилиси, водена от митрополита на Франция Емануил. По този начин Грузинският синод обяснява защо в този момент не бърза да признае автокефалния статут на Православната църква в Украйна, което ще бъде предмет на разговорите. От друга страна, Грузинската църква отказва да използва агресивната риторика на Московска патриаршия, която говори за „разкол“, „ерес“, „религиозни войни и гонения“, настоявайки действията на патр. Вартоломей да бъдат осъдени.

Източник: Сайт на Грузинската патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udxx6 

Разпространяване на статията: