Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (80 Votes)

timуВ Москва днес започват тържествата по случай 10-годишнината от избора на Московския и на цяла Русия патр. Кирил. След смъртта на предишния патр. Алексий Втори (на 5 декември 2008 г.) за предстоятел на РПЦ на 1 февруари 2009 г. беше избран Смоленският и Калининградски митр. Кирил (Гундяев).

На честването на кръглата годишнина ще присъстват двама патриарси – Антиохийският Йоан Х и Сръбският Ириней. Също така участие ще вземат предстоятелите на Чешката и Словашка църква митр. Ростислав и на Православната църква в Америка митр. Тихон. Делегации от един или двама митрополити изпращат Александрийската, Румънската, Българската, Грузинската и Полската църква, съобщи свещ. Александър Волков, ръководител на прес-службата на патр. Кирил.

Честванията се провеждат в период, критичен за авторитета на Московския патриарх и на неговия управленски екип. Затова основна задача на организаторите ще бъде демонстрацията на общоправославно единство около позицията на патр. Кирил не само за Украйна, но и в по-широк план на конфронтация с Вселенската патриаршия. От гостите се очаква да озвучат официална подкрепа за Москва, която се разбира като отхвърляне на автокефалната Православна църква в Украйна. С изключение на Сръбската църква, която излезе със синодно становище срещу ПЦУ, и на предстоятеля на Полската църква Варшавския митр. Сава, останалите църкви проявяват сдържаност. Представителите на БПЦ Старозагорски митр. Киприан и Видински Даниил ще огласят приветствено послание към юбиляра, официално одобрено от Св. Синод миналата седмица.

Сръбският патр. Ириней пристигна в Москва още вчера, заедно с Бачкия еп. Ириней (Булович) и други църковни и светски лица. В приветствието си към него патр. Кирил сложи политически акцент: „Нека милостовият Господ пази повереното Ви паство и най-вече онова, което пребивава в свещената земя на Косово и Метохия“. Патр. Ириней пристигна в Москва с очакваната там позиция за непризнаване на автокефалната Православна църква в Украйна и осъждане на действията на Вселенския патр. Вартоломей. Тя ще бъде озвучена през следващите дни на тържествата.

Относно присъствието на представители на Константинополската патриаршия прес-секретарят о. Александър Волков заяви: „Ние не знаем нищо за присъствието на тържествата в Москва на представители на Константинополската патриаршия в свещен сан, но не го изключваме и, ако дойдат, ще се радваме на всички гости“. От този отговор не става ясно дали въобще Московска патриаршия е изпратила покани за участие до Вселенската патриаршия, с която прекъсна всякакво общение преди 3 месеца и половина.

На тържествата ще присъства също генералният секретар на Световния съвет на църквите пастор Улаф Твейт.

Съпътстващата културна програма на тържествата включва изложба „Словото на пастира. Време за големи дела“, посветена на дейността на Московския патриарх, както и представяне на книгата на митр. Иларион (Алфеев) Патриарх Кирил, от поредицата „Животът на забелeжителните хора“, напомняща на труда на бл. Йероним За бляскавите мъже (De viris illustribus).

На снимката: посрещането на сръбската делегация


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udxk8 

Разпространяване на статията: