Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Osterkirche im park 768x512На 25 януари енорията „Св. Кирил и Методий“ в гр. Хамбург, Германия, ще получи нов храм, в който да се събира и извършва богослужения. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний Българската православна църковна община в Хамбург ще приеме за стопанисване Великденската църква (Osterkirche) в града. На събитието, което се провежда под патронажа на почетния генералния консул на България за федералните провинции Хамбург, Бремен, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн проф. д-р Герд-Винанд Имайер, верен съратник и поддръжник на православната община, ще присъстват гости и приятели от Евангелската и Римокатолическата църкви, представители на градската управа, както и на социални и културни дружества.

Началото на българската църковна община в Хамбург е поставено преди около петнадесетина години с енергията и силата на няколко души. Те решават да създадат православна община, в която богослужението да се извършва предимно на български език за нашите сънародници. Скоро след това (от 2007 г.) в новосъздадената БПЦО започва да се отслужва редовно св. Литургия. От началото досега неделните служби се посещават от хора от различни националности: българи, холандци, хървати, грузинци, гърци, немци, румънци, руснаци, сърби. В неделя в храма идват семейства и техните деца, студенти, работещи. Църквата постепенно се превръща в средище за българи и чужденци, търсещи топъл прием, духовен съвет или разтуха. От 2009 г. невръстната още църковна общност намира своя също така млад свещеник – о. Кръстин Апостолов, който тогава е на двадесет и шест години.

През първите десет години от съществуването си БПЦО-Хамбург е приютявана в храмове на Евангелската църква. През 2012 г. с благословението на тогавашния викарен епископ на Западна- и Средноевропейска епархия Антоний новоизбраното настоятелство създава дарителска акция „Една нова църква за Хамбург“ с цел привличане на радетели и събиране на средства за намиране на постоянен храм за БПЦО – било чрез покупка, строеж или постоянен наем. През това време църковната ни община организира или подкрепя редица инициативи, с които тя става известна отвъд границите на града, включително и в България. Църковният живот се разраства, разширява се и дарителската подкрепа на все по-голям кръг вярващи и приятели на общината. През 2017 г. Евангелската църква се обръща към църковното настоятелство с предложение за ползване на Великденската църква (Osterkirche) срещу поддръжка на сградата. До края на 2018 г. настоятелството заедно с партньорите му от Евангелската църква подготвя договор за преотстъпване на сградата за постоянно ползване, както преди години беше направено и от БПЦО в Берлин. Така православието в Хамбург създава още един пристан на вярата, в който търсещите ще могат да намерят утеха, опора и съратници по пътя към Спасителя.

Кръстин Апостолов, енорийски свещеник:

2019 01 24 1030„Моята енория, моето семейство, моят път към Бога, най-близкото местенце в близост до Рая. Въплъщение на Евангелието, цялата църква в лицето на близки и ближни и там, помежду им, Личността на Христос. Моята енория е борбата със себе си в себе си, с помощта на ангелите в човешки вид, пратени от Бога, за да бъдем заедно. Моята енория е моята църква, живото евангелие, въплътено в подвига на ближния, който ме смирява. Моята енория е боговъплъщението в чудото на благодарността“.

Professor Hristo Berov BelrinХристо Беров, епархийски съветник на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ:

„Българската православна църква в Хамбург е жива, изпълнена с много млади и добре интегрирани европейци, които се стремят към корените на християнската вяра и по този начин допринасят за обогатяването на хамбургското общество. „Вярата без дела е мъртва“, казва апостолът (Иак. 2:26). Вярата има нещо общо с карането на велосипед: Спре ли, човек пада от колелото. С Божията помощ нашата църква в Хамбург продължава да кара усърдно напред. Приятно пътуване!“.

Герд-Винанд Имайер, почетен генерален консул на Република България в Хамбург:

2019 01 24 1032„За мене развитието на Българската православна църква в Хамбург е израз на сполучила и успешна интеграция. Защото значителна част от мигрантите имат висококачествено, често университетско образование“.

Пастор Анете Раймерс-Авенариус, ръководител на Работна група на християнските църкви в Хамбург и отговорник по икуменическите въпроси към Църквата на Севера:

„Работната група на християнските църкви (Die Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen – ACK) в Хамбург се радва заедно с Българската православна община, че в бъдеще ще използва Великденската църква в „Якоби-парк“ в Хамбург-Ейлбек за свой църковен център. Поздравявам ви за новия храм и желая Божието благословение да е винаги с общината, както и добро икуменическо сътрудничество. Колко хубаво е, че добрите отношения на доверие между нашите членове правят това възможно“.

Корина Шмидт, духовен ръководител на Икуменически форум „HafenCity“, Хамбург:

„Сърдечно поздравявам Българската православна община за собствения ѝ храм. Чудесно е, че тази общност, която е толкова активна, сега има свое място за духовния си живот, музиката си и общността на млади и стари. В икуменическо отношение гледам към по-нататъшното развитие на Българската православна църква в Хамбург, която със сигурност е вдъхновена от новия си дом“.

Слава Янкова и Мария Щурм, инициатори и настоятели от първите дни на Хамбургската община:

„В лето Господне 2003-то Бог реши да си съгради православен дом в Хамбург. Мнозина българи бидоха за делото призвани, но само две баби бяха избрани, защото с радост приеха Божиите правила за служение, според които да си Божи съработник е лично непрестижно, тъй като всичката слава е за Господа. Благословен да си, Господи!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udpyw 

Разпространяване на статията: