Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

vibori v ran 1 610x300Ръководството на Руската академия на науките реши да направи подарък на Московския патриарх Кирил по случай 10-годишнината от възкачването му на патриаршеския престол, като го обяви за почетен професор на РАН. Решението беше обявено на 18 януари, а на 22 януари почетното звание трябваше да бъде връчено на предстоятеля на Руската църква. Представители на РАН обявиха и мотивите, по които са взели това решение, а именно за „популяризация на науката“.

Прес-секретарят на президента на РАН Светлана Попова заяви: „Патриарх Кирил е голям популяризатор на науката, голям приятел на Сергей Петрович Капица, на Юрий Осипов. Той неведнъж е участвал в снимането на популярни телевизионни предавания за науката: „Очевидното-невероятно“. Също така патриарх Кирил „е познавал бащата на Сергей Капица, прочутия съветски физик Пьотр Капица, лауреат на Нобеловата награда по физика за 1978 г.“.

Решението на РАН, очевидно взето във връзка с 10-годишния юбилей на патриарха, предизвика силно недоволство в научните среди и обществото като цяло. РАН отмени решението си с аргумента, че е необходимо обсъждане на нови критерии за званието „почетен професор на РАН“, което е въведено преди 20 години и трябва да се актуализира. „Поради тази причина през настоящата година званието няма да бъде връчвано“. От президиума на РАН съобщиха, че разпространеният на 18 януари анонс е съдържал „погрешна информация“. „Извиняваме се на Светейшия Московски патриарх Кирил и на председателя на Съвета на Федерацията В. Матвиенко и се надяваме да продължим плодотворното си сътрудничество“, се казва в официалното съобщение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udphk 

Разпространяване на статията: