Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)

sss 13 850x588В неделя вечерта, 13 януари, на 72-годишна възраст почина Сисанийският митр. Павел (Йоану), един от ярките йерарси на Гръцката православна църква. Той беше познат и на читателите на Двери, а словото му беше обичано и разпознавано от българските християни.

Неговото служение като епископ беше тясно обвързано с младите хора в Църквата в Гърция, където той е известен като духовник, мисионер и катехизатор, лектор в църковните „училища за родители“ и др. Митр. Павел ръководи своята епархия на Сисани и Сятища от 2006 г., като за тези години възроди духовния живот в нея, възстановени са много храмове, организирани са нови енории.

Сред най-известните книги на митр. Павел (Йоану) са Искам да ти говоря за Христос, Проблеми на възпитанието, а последната му книга, издадена през изминалата година, е Човекът, който не е смирен, не може да се спаси, посветена на преп. Яков (Цаликис).

В Двери през годините бяха публикувани следните негови статии: „Кризата в нас“, „Кръстът е мяра за всички неща“, „Аскезата е пътят на свободата“, „Човекът, който не обича, е противоестествен човек“ и др.

Ето как митр. Павел разбираше мисията на Църквата в днешния свят:

„Много пъти се опитахме да докажем колко много сме полезни и колко много помагаме на хората. Истината е, че Църквата допринася много и облекчава много човешки болки и нещастия, както и че ако не съществуваше това нейно дело, отдавна щяха да настъпят социални взривове в обществото. Без обаче да го осъзнаваме, ние принизяваме съществуването на Църквата в социална служба на държавата. На една държава, която ни хвали, защото покриваме нейните празноти, която иска да сме близо до нея, за да ни контролира, и която чрез своето поведение и решения обезсилва евангелската истина. Нашият народ иска Църква с героизъм, с нерв, с пророческо слово, със съвременно и свежо, а не секуларизирано слово, с осветено и освещаващо слово, свободна Църква, която пастирства със сила. Църква, която не се страхува да се отбранява спрямо лукавата система на този свят, макар и съпротивата да означава гонение или дори мъченичество. По своята природа Църквата е истинският съд за света и не трябва да става част от кризата на света“.

Бог да го прости!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8cuq 

Разпространяване на статията: