Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

sesiune comunicari iota 2019 foto radu afloarei 53Това е първата по рода си конференция на православните богослови от цял свят и в този смисъл наистина е една забележителна проява. За пръв път се събират толкова много участници – над 300 православни богослови от цял свят плюс стотина наблюдатели от страна на домакините. Участниците идват от 40 страни на петте континента. При това тук не са представени православни учебни заведения и научни институти, а всеки богослов участва в лично качество, стига да има поне докторска степен по богословие.

От първата половина на миналия век (1936 г.) се провеждаха с различна периодичност конгресите на висшите православни богословски школи (факултети, академии, институти), но се оказа, че школите по-трудно организират своите конгреси, отколкото могат да направят това отделните православни богослови като личности. Личната заинтересованост от международни контакти и реално сътрудничество между колегите-богослови се оказва сериозна движеща сила.

sesiune comunicari iota 2019 foto radu afloarei 11Инициатор на сегашната среща е учредената преди близо три години в САЩ Международна асоциация на православните богослови (International Orthodox Theological Association или съкратено IOTA). В сътрудничество с Яшката митрополия тя организира в седмицата след Богоявление тази впечатляваща първа конференция на православното богословие от всички континенти. В духа на световната тенденция от последните няколко десетилетия конференцията се провежда само на английски език, без преводи.

Конференцията има за основна тема „Всеправославно единство и съборност“. Спектърът от теми обаче е изключително широк: библеистика, църковна история, патристика, църковно право, систематическо богословие, практическо богословие, включително църковна музика, християнско изкуство, религиозно образование. Заявените доклади са близо 300 и, за да се даде възможност на всекиго да прочете своя доклад, работата на конференцията протича в няколко десетки секции.

te deum iota 12Организаторите, съвместно с домакините, поканиха и всички поместни православни църкви да изпратят свои архиереи-представители, но поради трудните отношения между църквите през последните месеци само Българската православна църква изпрати свой представител – Видинския митр. Даниил. Други двама православни архиереи участват в качеството си на университетски преподаватели. Това са световноизвестният английски богослов Диоклийски митр. Калист(ос) Уеър (Константинополска патриаршия) и неговият някогашен докторант, а после и професор в университета на Милуоки, Уисконсин, САЩ, архиеп. Александър (Голицин), ръководещ две епархии към Православната църква в Америка – на Далас и Юга, както и Българската епархия, преди години ръководена от архиеп. Кирил (Йончев).

sesiune comunicari iota 2019 foto radu afloarei 29Прави впечатление голямото участие на свещеници, монаси и монахини от различни страни и църковни юрисдикции, както и на жени-богослови. Заедно с митр. Даниил, който присъства на всички заседания и взима живо участие в дискусиите, в конференцията от българска страна участва и заместник-ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ йером. Мелетий. Сред (за съжаление) малцината български участници е и известният патролог д-р Кръстю Банев от университета в Дърам, Англия, както и докторантът му Атанас Тончев от София. Въпреки заявеното желание да участват и богослови от България, единствено проф. Иван Ж. Димитров взима участие, като ръководи секция и изнесе доклад на тема: „Отражението на политическите промени в Източна Европа върху участието на православните църкви в икуменическото движение“.

te deum iota 8Откриването на конференцията стана в сряда вечерта, 9 януари, с молебен в митрополитската катедрала на Яш, където се покоят св. мощи на преп. Петка Епиватска (наричана и Търновска заради дългото пребиваване на мощите ѝ в средновековната ни столица). Последва тържеството по откриване на конференцията в оперния театър на града. Беше прочетено пространно приветствие на Румънския патр. Даниил, говориха и организаторите начело с американския професор по богословие от украински произход Павел Гаврилюк. Накрая митр. Калистос прочете основния доклад на конференцията, като неминуемо засегна и две важни теми от живота на св. православие през последните години: Всеправославния събор в Крит и автокефалията на Украинската църква.

Първата световна конференция на православните богослови ще приключи със св. Литургия в неделя, 13 януари. Следващата подобна конференция се планира за 2023 г. и сред предложенията за място на провеждането ѝ засега на първо място се поставя гр. Варна.

Снимки: Сайт на митрополията на Яш

te deum iota 12

te deum iota 7

deschiderea oficiala iota 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8cxu 

Разпространяване на статията: