Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

1719989 tan20181227 181220844 3 lsВ сръбското село Банстол, Фрушка гора, се издига първият храм в руски стил в страната, който е замислен като точно копие на руската църква в София. Храмът е посветен на св. Богородица, но е известен в сръбските медии като „Путинова църква“. Прозвището идва от желанието на инициаторите храмът да бъде символ на руско-сръбското приятелство, както и на „Путин като защитник на православието“. Храмът е посветен на събитията и жертвите от хърватската операция „Буря“ (през 1995 г.) в Сръбска Крайна. Строежът е започнат през 2015 г. и вече е почти завършен.

Златните куполи са дело на майстори от Донецк, а на върха на храма се развява руски флаг. Първи дарител на храма е тогавашният сръбски президент Томислав Николич, а основните спонсори са от Русия. По настояване на Сремския еп. Василий интериорът на храма също ще повтаря този на руската църква „Св. Николай“ в София.

Междувременно еп. Василий изпрати молба до президента Александър Вучич да включи църквата в официалната програма на руския президент Владимир Путин, който ще посети страната на 17 януари. Местни патриотични организации подготвят масово посрещане на руския лидер, на което очаква да съберат 70 хиляди души.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8c6d 

Разпространяване на статията: