Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Spomenik patrijarhu PavluПо повод годишнината от смъртта на Сръбския патр. Павле в Белград беше открит негов паметник, изобразяващ най-обичаното качество на патриарха – скромността. Патр. Павле е представен седнал, скръстил ръце на скута си – според известната негова снимка, на която той пътува с трамвай към работното си място. Фон на скулптурното изображение е трамвайна мотриса.

Паметникът обаче предизвика и критики – някои видяха във фигурата реклама на „левитацията“, тъй като седалката не присъства в композицията. „Това е карикатура на патриарха, той е изобразен като йога!“, се твърди в някои публикации. Президентът на Сърбия А. Вучич гневно коментира тези критики: „Само глупаци могат да критикуват така паметника! Не им харесвал, че лети?! Той почина 2009 г., а досега критикуващите днес какъв паметник му направиха?“.

Авторът Зоран Малеш коментира критиките така: „Патриархът беше много скромен човек. Не съм целял внушението за левитиране. Изобразен е вглъбен и замислен, само предната част на тялото му докосва земята. Отказах се и от идеята за монументален паметник, а го изобразих в човешки ръст, защото скромността беше неговата отличителна черта“.

На откриването на паметника присъстваха представители на държавната власт, градската управа и църквата. Те припомниха, че патриархът е бил подкрепа за сръбския народ в много трудни години на изпитание. Припомнят и отговора на журналистически въпрос: „Кога сърбите ще станат по-добре?“. „Когато станем по-добри“.

gtZJ8bgi Yv0dY6dNfd G 6SxMfWB 46BdXb1b1s0t6tt5NzTf5GIXiU4VeRpChTsUC6GNtXPg Be RFF EGOpeA4rT0VWvhIlTSviNnUKbAQGHkEkMCEaoucGC6 AxZ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6puf 

Разпространяване на статията: