Мобилно меню

4.7942857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (175 Votes)

rНа 25 ноември Константинополският Вселенски патр. Вартоломей и Румънският патр. Даниил извършиха освещаването на новата катедрала „Възнесение Христово“ в румънската столица.

Патр. Вартоломей пристигна в Букурещ в събота и участва в извънредното почетно заседание на Св. Синод на Румънската църква в патриаршеската резиденция.

„Използваме това благословено събитие, за да изразим нашето признание за доброто сътрудничество между Вселенската патриаршия и Румънската църква както при подготовката, така и при работата на Светия и велик събор на Православната църква на Крит, както и при другите международни, междуправославни и междухристиянски срещи“, подчерта в словото си патр. Даниил. „Ценим също така усилията на Ваше Всесветейшество да укрепи в наши дни както административната свобода на автокефалните църкви, така и съборността на всеправославната общност, обединявайки свободата с отговорността за доброто на Христовата църква“, заяви също той.

Патр. Даниил благодари на патр. Вартоломей за предоставения на румънската общност в Истанбул храм „Св. Параскева“ и  пожела Бог „да продължи да Ви укрепва, за да бъдете ревностен апостол и неуморим радетел за единството на съвременното православие в този все по-секуларизиран и объркан свят“.

В словото си патр. Вартоломей за пореден път изрази своето удовлетворение от положителния принос на Румънската църква за подготовката и провеждането на Светия и велик събор на Православната църква през 2016 г.: „Съборът беше исторически час, когато православието положи изпит за верността си към евангелската истина за Църквата като Тяло Христово и към нейното съборно предание. Тогава някои решиха, буквално в последния миг, под празни предлози да отстъпят от своя съборен дълг и извършиха грях, отказвайки се от своите подписи. Вие, Ваше Блаженство, и Вашият уважаван епископат се отзовахте на гласа на дълга към Църквата и присъствахте достойно, честно, с чиста съвест и смелост. Вашият личен принос за успеха на историческия Свят и велик събор, Ваше Блаженство, посредством задълбоченото богословско изказване и отлично аргументирано слово, както и цялото ви участие в работата на събора, сътрудничеството с всички братя предстоятели и с нас, които свикахме по каноничния ред и предстоявахме събора, беше важно и неоценимо, затова още веднъж приемете нашите братски топли поздравления и сърдечна благодарност“.

Патр. Вартоломей говори и за решението на Вселенската патриаршия да даде в скоро време автокефалия на раздираната от разколи вече много години Църква в Украйна.

„Известно е, че от 14-те автокефални православни църкви на Изток девет са получили канонично своята автокефалия, а някои и патриаршеско достойнство, от Вселенската патриаршия. Осем от тях, включително и светейшата църква в Румъния, са от плътта на майката-църква в Константинопол. В тези дни, след много дългогодишни, трудни и не безболезнени процеси, след настойчивото искане на измъчваното дълги години от страдания църковно тяло в Украйна, Вселенската патриаршия упражни отново своето право, дадено ѝ от свещените канони и провъзгласи съборно решението си да даде и на Киев, древната някогашна църковна провинция на Константинопол, статут на автокефалия, за да сложи каноничен ред в нещата, да престанат разколите, от които няма никаква полза, и постоянните раздори там между православни братя и сънародници, вражди, конфликти и съперничества, без при това ни най-малко да бъдат намалени правата на други църкви. Този акт е още един жертвен кеносис на майката-църква в Константинопол за благото на много милиони вярващи. Имаме надеждата, че с Божията помощ скоро ще приключи процесът за единението на разделените там групи, за да пристъпим след това към съставянето и предоставянето на съответния патриаршески и синоден томос, та Украинската църква да стане най-новата автокефална църква-сестра. Разбира се, предсъборният процес за предоставяне на автокефалия предвиждаше друго решение. До този момент обаче не се постигна единомислие – и за това няма никаква вина Вселенската патриаршия – с резултат темата за автокефалията в крайна сметка да не влезе в дневния ред на Светия и велик събор. В такъв случай остава да важи каноничният ред, спазван от векове, ad referendum на един бъдещ Вселенски събор. И, разбира се, нямат никакво право носещите вина и отсъствалите накрая от Светия и велик събор да реагират с насилие и да разделят дръзко и без страх Божи единството на Църквата. Ние сме убедени, че светейшата Църква на Румъния ще допринася и занапред за запазването на църковното единство и за възтържествуването на справедливостта“.

В края на речта си патр. Вартоломей припомни видението на чествания в този ден свещеномъченик Петър Александрийски, който видял преди мъчението си Иисус Христос с разкъсан хитон, Който му казал: „това извърши разкъсалият Църквата Арий, безумецът“.

„Гледайки разкъсания хитон на Господа и ужасявайки се от участта на богобореца Арий, нека работим с всичките си сили и искрени намерения за запазването на църковното единство, съединено с мир, взаимно разбиране и жертвена любов към другите“.

След словата двамата патриарси си размениха подаръци, а митрополитът на Патра Хризостом, който присъства на честванията, предаде на новия храм частица от мощите на св. ап. Андрей Първозвани, които ще останат там.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u63fw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.