Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

poroshenko visit2На 3 ноември в патриаршеската резиденция във Фенер Константинополският Вселенски патр. Вартоломей и украинският президент Петро Порошенко подписаха съглашение за създаването на автокефална църква в Украйна.

В официалното съобщение на Вселенска патриаршия се говори за „съглашение за координиране и сътрудничество между украинската държава и Вселенската патриаршия в рамките на процеса за предоставяне на автокефалия на обединената православна църква в страната“.

На подписването на съглашението с президента Порошенко са присъствали министърът на външните работи Павло Климкин, министърът на отбраната Стефан Полторак, главният прокурор Юрий Луценко и др.

Патр. Вартоломей отбеляза, че подписването на съглашението ще „ускори процеса за предоставяне на автокефалия на Църквата в Украйна“. И по-конкретно той отбеляза: „Тази автокефалия, която толкова горещо желаете вече дълги години, да не кажа и векове, е ваше право. Както беше право и на всички други народи в Източна Европа, на Балканите, чиито църкви получиха автокефалия от църквата-майка в Константинопол. Според свещените канони изключително право на Вселенската патриаршия е да предоставя тази автокефалия, когато сметне, че това е необходимо и когато условията за това са узрели. Ние сме убедени, тук, във Вселенската патриаршия, че решението ни ще доведе украинсикя народ и православните вярващи там към по-нататъшно единство, от което бяха лишени през последните 30 години и че новата автокефална Църква в Украйна ще привлече към себе си почти всички православни вярващи в страната. Така тази църква, автокефалната, ще влезе в семейството на православните автокефални църкви и ще работим всички заедно за доброто на нашите вярващи и за прославата на името на нашия Господ“.

От своя страна след подписването Петро Порошенко отбеляза: „Днес е исторически ден. Украинците се молиха за това Господ да им даде единна православна автокефална църква“. „Целият епископат на Украинската православна църква – от Киевската патриаршия, от автокефалната църква и част от Украинската православна църква към Московска патриаршия подписаха възвание до Вселенската патриаршия да им предостави автокефалия. Украинският народ мечтае за това вече 1030 години“.

Според Порошенко с подписването на това съглашение „завършва процесът, така че предоставянето на томоса да стане по всички канони на Православната църква. От името на украинския народ благодаря на Негово Светейшество и Синода за това много важно и мъдро решение“.

В Московска патриаршия бяха изненадани от това развитие. С малко закъснение говорителят на Московския патриарх Владимир Легойда заяви, че това съглашение не означава нищо и не става дума за издаване на Томос за автокефалия. „Тези конкордати на украинската власт и Фенер не променят нищо за милионите вярващи в Украйна“, заяви той.

Източник и снимки: Φως Φαναρίου

poroshenko visit5

poroshenko visit1

45309841 10155490056937142 2388719664524951552 n

pistoi oukrania


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu83y 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.